» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria

Moststraße - Mustút Alsó-Ausztriában


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 200 kilométer hosszú Moststraßén (mustút) Ybbs és az Enns folyók között, a Dunától délre, lankás dombokon keresztül fut.


Szeptember elején beköszönt az őszi mustidőszak. Egészen koratélig tart és remek alkalmat kínál arra, hogy a Mostviertelben különféle rendezvényeket, kóstolókat szervezzenek. A főszerepben természetesen a körtelé, a körtemust és a többi körtéből készült erjesztett ínyencség. A Mostviertelben örökérvényű a mondás: úgy kell ünnepelni az ünnepeket, ahogy az érett körték hullanak egymás után a fákról. Ezért szeptember elejétől számos rendezvényt és kostolót tartanak a a 200 kilométer hosszú Moststraßén (mustút), amely Ybbs és az Enns folyók között, a Dunától délre, lankás dombokon keresztül fut. Ennek a tradicionális ünnepsorozatnak "Mustősz"(Mostherbst) a neve.

A Moststraße pálinkafőzdéi ilyenkor megnyitják kapuikat, és finom párlatokkal várják a vendégeket, emellett számos helyen kínálnak a musttal készült gasztronómiai menüket. Természetesen a népi hagyományokat is őrzik: fúvós zenekarok játszanak, néptánccsoportok lépnek fel. És a sportos tevékenységekről sem kell lemondani, nordic-walking napokat rendeznek, illetve ilyenkor golfversenyeket is tartanak.

Az őszi mustünnepet minden évben a "Mostbaronen" (mustbárók) nyitják meg. Ahogy a régi időkben a nemesi címet, úgy adományozzák most is a mustbáróságot - olyan személyek nyerhetik el a megtiszteltetést, akik sokat tesznek a régiójukért, a musttért, büszkék a gyökereikre, ápolják a hagyományokat, és a must kultúrájának terjesztését saját ügyüknek érzik. Ezt a címet húszan viselik, termelők, pálinkakészítők, gasztronómusok és szállodai szakemberek. Olyan emberek, akik szívesen megosztják másokkal tudásukat, kóstolókat tartanak, és informatív programokat szerveznek csoportoknak, ezenkívül folyamatosan újabb és újabb termékekkel rukkolnak elő. Így lehet, hogy a szokásos szénsavas friss körtemuston kívül számos érdekes újítás, mint a körte frizzante, gyümölcslevek, nemespárlatok, finom ecet, szárított gyümölcsök és egyéb specialitások is a polcokra kerülnek.

Az évente a Moststrassén megrendezett fesztiválsorozat középpontjában évszázadok óta a körte áll. Ünneplésre való alkalmat nemcsak az őszi szüreti időszak és a novemberi friss mustkóstolók nyújtják: a tavaszi virágzást vagy a must keresztelőket a téli hónapokban tartott zarándoklatokat is kellő figyelemmel ünneplik.

Az idők folyamán természetes egyes rituálék és különleges hagyományok alakultak ki. Így került például a Mostviertel-etikettbe, hogy a koccintáskor az egészségedre alkalmazandó a proszit helyett. Erre pedig az "éljünk soká!" a helyes válasz. És ez a válasz legalább értelmet is nyer, hiszen a friss szénsavas ital, nem csak üdítő, de még egészséges is. C vitaminban, kalciumban, káliumban és magnéziumban gazdag. Tökéletesen alkalmas étel-kiegészítőként, az egészséges életmód fontos része lehet.Tartomány:Niederösterreich
GPS: 48° 6′ 29.0772″, 15° 48′ 17.84088″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward