» Franciaország

» Franciaország » Pays de la Loire

Château de Tiffauges, a Kékszakáll vára


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A kastély tulajdonosa, Gilles de Rais a középkorban állítólag szörnyű rémtetteket hajtott végre. Alakja ihlette Bartók Kékszakállú herceg vára c. operáját. A vár, ahol a rémtetteket elkövette ma napjaink egyik legfélelmetesebb helyszíne.


A vád szerint Gilles de Rais (1414-1440) - Jeanne d'Arc egykori bajtársa - több mint 100 gyereket ölt meg, tettéért 1440-ben halálra ítélték.

Amikor Gilles felhagyott a katonáskodással, megvásárolta a nyugat-franciaországi Tiffauges várát. Mivel egy firenzei aranycsináló varázsló, Francesco Prelati meggyőzte róla, hogy visszaszerezheti a vagyonát, ha gyerekeket áldoz fel egy Barron nevű démonnak, a báró a vár falai mögött titokban az okkultizmus tanaival kezdett foglalkozni.

A környéken hamarosan azt vették észre, hogy egyre több fiúgyermek tűnik el örökre, miután a várba mentek koldulni. Hamarosan rémisztő történeteket kezdtek el suttogni orgiákról, szodómiáról és fekete mágiáról, de a köztiszteletben álló nemest senki nem merte hivatalosan is megvádolni.

Senki nem tudja, meddig folytatódhattak volna a vérfagyasztó tettek a vár magas falai mögött, ha a nem követ el egy nagy hibát: egy kastély tulajdonjogával kapcsolatban összetűzésbe került Jean le Ferron lelkésszel, és dühében fogságba vetette a köztiszteletben álló egyházi személyt. Amikor a hír Nante püspökének fülébe jutott, az elhatározta, hogy jobban a körmére néz a bárónak, aki túl sokat engedett meg magának. A letartóztatott és kínzással fenyegetett báró végül megtört.

A vád valódi célja valószínűleg Gilles földjeinek megszerzése volt, hisz eretnekség címén meg lehet fosztani birtokaitól, melyeket a bretagne-i herceg már 12 nappal a tárgyalás megkezdése előtt eladott.

Ugyanakkor Gilles rémtetteinek bizonyítékául a korabeli vallomások és a Gilles de Rais rémtetteinek másik helyszínén, a családi vár, a Chateau de Machecoul tornyának föld alatti helyiségében felfedezett 8-14 év közötti gyermekek csontvázmaradványai szolgálnak.

A vár és Gilles de Rais a témája Michel Tournier francia író Goncourt-díjas regényének: A rémkirály (Le Roi des aulnes) 1970-ben nyerte el a legrangosabb francia irodalmi díjat.Tartomány:Pays de la Loire
Cím:Tiffauges
GPS: 47° 0′ 47.2572″, -1° 6′ 56.8692″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward