» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Párizs melletti múzeum 72 ezer színes fotót és 183 ezer méter filmtekercset őriz.


Albert Kahn egy francia bankár volt, aki 1909-ben kitalálta, hogy megörökíti és archiválja az emberiség sokszínűségét. Ennek érdekében fotográfusokat képzett, állta útiköltségüket és a felszerelésüket, az utazások során készült képeket pedig egy gyűjteménybe rendezte, s létrehozta a "Bolygó Archívumát" (Archives de la Planète). A fotósok bejárták az egész világot, készítettek 72 ezer színes fotót és 183 ezer méter filmtekercset.

Lefotózták az embereket (elölről és hátulról is, hogy az öltözetük minden részlete látszódjon), fontosabb épületeiket, munka- és szállítóeszközeiket, így egy igazán tudományos szintű etnográfiai gyűjtemény született a század első harmadának Földjéről.

A képek több mint fele Európában készült, de a másik fele szerte a világban Ázsiától Afrikán át Amerikáig. A projekt 1931-ig tartott, amikor a gazdag filantróp vagyonát a világválság elvitte. A képek azonban megmaradtak, jelenleg a Musée Albert-Kahn őrzi, és a digitalizált darabokat egy kissé esetlen keresőoldalon meg is lehet nézni.

Magyarországon 18 kép készült – mármint az ország mai területén, mert amikor a projekt elkezdődött, akkor még Osztrák-Magyar Monarchiaként tartották számon a birodalmat, és ott azért valamivel több fotót ad ki a kereső. A fotókat egy Auguste Léon nevű kémikus készítette (nem véletlen, hogy a fotográfia hajnalán mindenféle tudósok képezték át magukat fényképésszé, mivel elég bonyolult folyamatról volt szó.) Ebből a 18-ból 11 biztos budapesti fotó. Tartomány:Île-de-France
Cím:92100 Boulogne-Billancourt
GPS: 48° 49′ 59.5524″, 2° 14′ 9.52872″
Honlap: http://albert-kahn.hauts-de-seine.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward