Erdők éve Ausztriában

2011. május 3.

print

Erdők éve Ausztriában

Az ENSZ 2011-et az „Erdők nemzetközi évének” nyilvánította. Stájerország, Ausztria erdőben leggazdagabb tartománya idén kiemelt szerepet szán az erdőnek.

Az ENSZ 2011-re meghirdetett erdők nemzetközi éve program keretében számos nemzeti park és erdőgazdaság készül erdei programokkal világszerte. Cél az élményszerzés és természetesen az ösztönzés újabb fák telepítésére, hogy a Föld minden emberére jusson legalább egy ültetett fa.

Stájerország, Ausztria erdőben leggazdagabb tartománya idén kiemelt szerepet szán az erdőnek. A tartomány területének mintegy 61 százalékát (1 00 6 00 hektár) borítja erdő. Az elmúlt hét évben 4000 hektárral nőtt az erdők alapterülete, az elmúlt 25 évben pedig összesen 17 000 hektárral. Ez nagyjából 35 000 futballpályának felel meg. Jelenleg 850 millió fa él a stájer erdőkben.

Idén, az erdő évében a speciális erdei utazásoktól, az erdei kirándulásokon és tematikus túraútvonalakon át egészen az erdőhetekig és a különféle időszaki kiállításokig változatos programokkal készülnek.

Mürzer Oberland

Érzékek erdője (Wald der Sinne)
Roßlochklamm: A szurdokban 2,2 km hosszú élményút 20 állomásán különböző feladatok várják a kirándulókat, Neuberg an der Mürz. 2008-ban elnyerte a legkreatívabb tanösvény címet.


     

Murtal

Stájer Fa út és Famúzeum

A fa fővárosa, Murau, egyben a stájer faút (Holzstrasse) centruma. A stájer Holzstraße (faút) összeköti a régió történelmi és modern faalkotásait. Ennek jeléül a falvakban óriási faszerszámok magaslanak az égbe. Minden egyes alkotás egy bizonyos faépítészetre utal. Különböző vezetések keretében a „stájer faút“ megelevenedik a látogatók számára: „Holzstadtspaziergang“ (favárosséta) Muraun keresztül.

A St. Ruprecht ob Murauban található Holzmuseumban (Famúzeum) mindent megismerhetünk, ami a fával kapcsolatos: a paraszti életet, az erdészeti munkát, a fával dolgozó kézművesek munkáját. Az erdők évéhez kapcsolódik a múzeum időszaki kiállítása, amelynek témája a vörösfenyő. A termekben, az erdészeti toronyban és az arborétumban bemutatják, hogy mekkora része van az erdőnek a gazdaságban, a környezetben, a szabadidőben és kikapcsolódásban. Megtudhatják a látogatók azt is, milyen fontos energiaforrás a fa.
A múzeumi látogatás után a gyerekek kitombolhatják magukat a nagy fa-víz játszótéren.

Wipfelwanderweg-Lombkorona út

A túra kiindulási pontja a Mura-völgyben található Rachau/Knittelfeld. A túrázók a luc- és vörösfenyők érezhető közelségében, egy magasan fekvő erdős területen járhatják be az útvonalat. Nagy kiterjedésű réteken lehet eljutni a „Himmelsleiterhez“ (a magasba vezető létrához), mely egy kilátóhoz vezet. Ezután megkezdődik a Wipfelwanderweg, azaz a 2,7 km hossú túraút, amelyen valóban a fakoronák közvetlen közelében juthatnak el a túrázók a 28, köztük a három, pompás kilátást nyújtó toronyhoz. A legszebb a 27-esről csodálható meg, a legizgalmasabb kilátásban azonban annak lehet része, aki a 28-as toronyról a mélybe néz: kilátás nyílik a Gleinalm-ra, Seckauer Alpen-ra, dombokra, mezőkre, erdőkre és környező templomtornyokra. Nyitva: áprilistól októberig, naponta 9-18 óráig. Belépő: 9 euró/felnőtt, 6 euró/gyerek.
Stájer cirbolyavidék

330 km jelzett turistaút, kristálytiszta hegyi tavak, csodálatos kilátás Stájerország legmagasabban fekvő menedékházától a Zirbitzkogel-en (2397 m) és sok alpesi kunyhó kényezteti a túrázókat. Jól kitáblázott kerékpár & MTB utak várják a lelkes sportolókat. Élménygazdag túrautak a természetben: „Granitzenbach“ & „Amering“ valamint „Zirbl-Erlebniswanderweg“. Ami pedig az ínyenc konyhát illeti, nem szabad kihagyni a díjnyertes Zirbenkugeln-t (cirbolyagolyó, amely kézi munkával készül szarvasgombából cirbolyapálinkából, friss tejszínhabból és stájer mézből) és a Zirberl-t sem.
Gesäuse Nemzeti Park

Itt, az Enns folyó völgyében található Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja: Szurdokok, vadpatakok, szép turistautak, gyönyörű alpesi legelők, mászási lehetőségek, madárhangok, varázslatos virágzás és éjszakai túrák várják az idelátogatókat.
Fischbacher Alpen

Itt található a Waldheimat, Peter Rosegger (1843-1928), híres osztrák népi írószülőföldje. Krieglach egy hangulatos, régi kisváros, itt emlékművet állítottak Rossegger emlékére.

Az erdészfiú elbeszélései generációk számára jelentettek lebilincselő olvasmányt és még ma is érzékletesen tanúskodnak a Waldheimat hegyi gazdáinak nélkülözésekkel teli életéről.

A költő szülőföldjén számos emlékhely található.


Krieglachból a B72-es úton érhető el a Waldheimat tájegység, amelynek Alpl nevű tanyáján 1902-ben erdei iskolát (Waldschule) alapított Rosegger. Itt látható a Rosegger-emlékszoba, a korabeli tanterem és az országos Természetjáró Múzeum (Wandermuseum). Peter Roseggernek egy adománygyűjtés eredményeképpen sikerült 1902-ben az Alpl erdei iskoláját felépítenie, amely az Alpl környéki gyerekek első oktatási intézményéül szolgált. Még ma is látható az eredeti osztályterem.

A közelben áll Rosegger szülőháza, egy öreg, stájer parasztház. Peter Rosegger életének első 17 évét szülőházában töltötte, az 1.150 m magasan fekvő Kluppeneggerhofban az Alpl hegyen.

Az erdei iskola parkolójából az új erdei élményúton keresztül juthatunk el a szülőházhoz. Az út mentén fenyőtáblák találhatók Peter Rosegger idézeteivel.

Zöld tüdő és zöld szív – a „Családi Üdülés Stájerországban” szálláshelyei is az erdőkre specializálták ajánlataikat: a szövetség mind a 22 szálláshelye kijelölte saját „fafajtáját”, valamint izgalmas üdülési ajánlatcsomagokat kínál az erdőhöz kapcsolódóan. A kínálatban találhatunk erdei túrázást és ismeretterjesztő sétát az erdőben, játékot és barkácsolást erdei termékekkel, fáklyás túrázást és hasonlókat. Búcsúajándékként pedig egy kisfát vagy valamilyen erdei meglepetést vihetnek haza a családok. Természetesen régiónként mást és mást. Kelet-Stájerországban például almafát, a Turracher Höhén cirbolyafenyőt, míg Magas-Stájerországban vörösfenyőt.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play