Fertő-tó, a bécsiek tengere

2011. augusztus 2.

print

Fertő-tó, a bécsiek tengere

A fenti címmel kiállítás nyílt Bécsben, a Wien Museumban, amely a tó történetét meséli el festményeken, fotókon, képeslapokon és plakátokon.

A fenti címmel kiállítás nyílt Bécsben, a Wien Museumban, amely a tó történetét meséli el festményeken, fotókon, képeslapokon és plakátokon. Az október 23-ig látható kiállítás az osztrák és magyar határt átszelő tó történetének legfontosabb momentumait veszi számba, a 18. századtól egészen a 20. századig.


A kiállításon megismerhetjük a tó 1865-ös kiszáradásának történetét, „a bécsiek tengere“ mottó születését és felidézhetjük az 1956-os eseményekben játszott szerepét, amikor a Hansági-főcsatornán átívelő kis fahídon magyarok tízezrei menekültek Nyugatra. A bemutató kitér a megélénkülő turizmusnak az élővilágra gyakorolt hatására, valamint a terület „ínyencrégióvá“ fejlesztésére is.
A bécsiek csak 1921 után, miután Burgenland Ausztria része lett, fedezték fel maguknak a tavat – ekkor született „a bécsiek tengere“ szlogen is, amely a burgenlandi turisztikai hivatal ötlete volt.


A turisztikai hasznosításra irányuló fokozódó nyomás és az egyre inkább előretörő környezetvédelmi szemlélet konfliktusa 1970-ben csúcsosodott ki, amikor a tavon átívelő hidat akartak építeni. A terv megakadályozására kétszázezer aláírást gyűjtöttek Ausztriában. A gazdasági hasznosítás hívei és a természetvédők végül 1992-ben egy nemzeti park létrehozásában egyeztek ki.


A kiállítás kurátora a magyar származású Békési Sándor, aki szeptember 4-én és október 23-án (15 órakor) személyes tárlatvezetést vállal.

Belépő: 6 euró/fő. 19 éves korig ingyenes! Minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogatható a múzeum.
2011. július 14.-október 23. Nyitva kedd-vasárnap 10-18 óra.

1040 Wien, Karlsplatz
www.wienmuseum.at


Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play