» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 9 legfestőibb toszkán falu és kisváros.


A történelem, a hagyományok és a kulináris élvezetek találkoznak ezeknek az olaszországi városoknak a régi utcáin.

Monteriggioni

Monteriggioni falu egy hegyen fekszik, és egy hatalmas fal veszi körül.

A ma alig 10 000 lakosú Monteriggioni városát a 13. században alapították, történelmi várkomplexuma az Ala-hegy csúcsán trónol. Két méter széles és csaknem 600 méter hosszú régi városfal veszi körül a kőházakat. A középkori falat 14 védőtorony koronázza, amelyek közül tizenegy hatalmasan az égbe magasodik.

A 14 torony, amelyek közül tizenegy ma is nagyrészt épségben megmaradt, még az olasz nemzeti költő, Dante Alighieri művébe is bekerült. Az "Isteni komédiában" az óriásokat Monteriggioni tornyaihoz hasonlította. A városkapukon - az egyik Rómába, a másik Firenzébe mutat - átsétálva a kőházak közötti szűk sikátorokban találjuk magunkat. Egy kávé a Piazza Roma téren kötelező. Itt magába szívhatja a középkori falu varázsát.

Pitigliano

Toszkána déli részén szürreálisan szép kép tárul elénk: Pitigliano tufafalva buja olajfaligetek és szőlőültetvények között emelkedik. A házak falai vörösen izzanak, amikor a nap rájuk süt, a középkori városközpontban pedig szűk sikátorokon és görbe lépcsőkön át haladva kis kézműves-, divat- és ékszerboltok mellett lehet elhaladni. Számos étterem és kávézó hívogat elidőzésre ebben a 3800 lakosú közösségben.

Pitiglianóban felfedezheti a kis múzeumokat és a zsidó negyedet, és a sfrattiba harapva megkóstolhatja az itt feltalált süteményt. A narancshéjjal és fehérborral kikészített, mézzel és dióval töltött rövid kekszet Pitigliano szülőhelyének nevezi.

 

San Gimignano

Toszkána Manhattanjeként is ismert: San Gimignano.

A jó 7800 lakosú San Gimignano városát "középkori Manhattan"-ként is emlegetik. Ennek oka egy építészeti különlegesség: számos, messze az égbe nyúló családi torony épült itt. Egykor 72 volt belőlük, ma még 13 áll. Ezek a tornyok a magas középkorból származnak, és befolyásos nemesi és kereskedőcsaládok használták őket lakóhelyként és egyúttal védelmi célokra.

Az autentikus középkori hangulatban ma is felfedezheted néhány tornyát, és például megmászhatod az 54 méter magas Torre Grossa kilátót. A feljutáshoz 218 lépcsőfokot kell megmásznod, majd a toszkán tájra nyíló csodálatos kilátás lesz a jutalmad. Aki a földön szeretne maradni, megcsodálhatja a Piazza della Cisterna szökőkutat, vagy élvezheti a dóm tér nyüzsgését.

Anghiari

Anghiari középkori falujában szűk utcákon sétálhat és megélheti a lassulást.

Anghiari még nem szerepel minden toszkánai útikönyvben, ezért nem vonzza nagy számban a turistákat. Itt élvezheti a középkori hangulatot a szürke kőházak és tornyok között, sétálhat a szűk sikátorokban és felfedezheti a kis tereket. A San Lorenzo negyedben található Castello di Sorci és a Museo di Palazzo Taglieschi nevezetességek közé tartozik.

Anghiari tagja a Cittàslow hálózatnak is, és a jó 5400 lakosú város elkötelezett az életminőség és a városok lassítása mellett. Nincs is jobb tehát annál, mint itt egy kocsmában kényelembe helyezni magát, és egy pohár desszertbor és mandulás keksz társaságában elfelejteni a mindennapok stresszét.

Castiglione d'Orcia

Castiglione d'Orcia Toszkána egyik legszebb települése.

A 2200 lakosú Castiglione d'Orcia kisváros a világörökség részévé nyilvánított Val d'Orcia tájegységben fekszik. Nem csoda, hiszen az Orcia-völgy a toszkán fantázia minden álomképét egyesíti magában: szelíd dombok találkoznak itt ciprusos sugárutakkal, tavasszal virágzik a pipacs, nyáron ragyognak a búza- és napraforgóföldek. Minden centiméter méltó képeslapmotívumként jelenik meg.

Ebbe a tájba ágyazva fekszik Castiglione d'Orcia. A faluból gyönyörű kilátás nyílik a völgyre, Rocca d'Orcia városrészben pedig egy várat fedezhetünk fel. Az Orcia-völgyben található a Bagni San Filippo is, forró kénes források, amelyek a világ legrégebbi gyógyfürdői közé tartoznak.

 

Poppi

Firenzétől 50 kilométerre, a Casentino-völgyben, egy dombon fekszik Poppi település. A 13-14. században a Guidi család nemesi székhelyeként fontos szerepet játszott, ma pedig tagja az Olaszország legszebb helyei szövetségének, alig 6000 lakosa van, és a fő közlekedési útvonalakon kívül eső fekvése miatt inkább bennfentes tippnek számít.

A Castello dei Conti Guidi a település kiemelkedő épülete, amelyet a firenzei Palazzo Vecchio előképének tartanak. Kívülről a magas torony és a védőfal a bástyákkal lenyűgöző, belülről pedig 14. századi freskókban gyönyörködhetünk. A városban több templom és kolostor is található, keddenként pedig a heti piacon a Bella Italia friss termékei várják a látogatókat.

Volterra

A toszkánai Volterra gyönyörű városát az alabástrom városának is nevezik.

Aranyban szeretnél gyönyörködni? Akkor irány Volterra székesegyháza, a Cattedrale di Santa Maria Assunta, amely aranyozott kazettás mennyezetével aranyőrületbe kerget. De még e pompás templomi bemutatótól eltekintve is Volterra, amelyet mintegy 10 000 ember hív otthonának, igazi gyöngyszem és a toszkánai nyaralók úti célja festői óvárosa és régészeti helyszínei, például a római színház miatt.

Volterra az alabástrom városaként is ismert; számos műhelyben és szuvenírboltban találhatunk a toszkán hegyekből származó, csillogó fehér anyagból készült műalkotásokat. A legszebb módja pedig annak, hogy magába szívja ennek a szép városnak a hangulatát, egy ital elfogyasztása az óváros főterén, a Piazza dei Priori téren található kávézóban. Itt található a városháza, a Palazzo dei Priori is, amelynek tornyába felmászva madártávlatból is megcsodálhatja Volterrát.

Radicofani

Radicofani falu állítólag az olasz Robin Hood otthona volt.

Radicofani hegyi falu több mint 800 méteres magasságban fekszik, történelme pedig egészen az etruszk időkig nyúlik vissza. A mindössze 1000 lakosú faluban lassúság fogadja Önt. A kanyargós sikátorokban, kézműves boltok, csinos terek és az olajfaligetekből, dombokból és völgyekből álló tájra nyíló gigantikus kilátás között nyugalomra lelhet.

A település legkiemelkedőbb épülete már messziről látszik: Radicofani erődje. Innen az egész környékre rálátni, és évszázadokon át a Rocca

A falu legkiemelkedőbb épülete már messziről látható: a Radicofani erőd. Innen az egész környező területre rálátni, és a Rocca di Radicofani évszázadokon át nagy katonai jelentőséggel bírt. A 13. században állítólag Ghino di Tacco, egyfajta olasz Robin Hood élt az erődben. Az úri banditának, aki sosem vett el mindent az áldozataitól, még egy egész tornyot is szenteltek Radicofaniban, a Ghino di Tacco-tornyot.

 

Lucignano

Madártávlatból látható a falu különleges formája: Lucignano kör alakban helyezkedik el, és koncentrikus utcagyűrűkkel rendelkezik. A falut középkori épületek uralják, és földrajzilag kedvezően helyezkedik el egy domb tetején. A környék kiválóan alkalmas a toszkán hátországban tett túra- és kerékpártúrákra.

Ha nyugalomra és csendre vágysz, ez a körülbelül 3400 lakosú kis település pont neked való. A falu kocsmái és kávézói is nyugodtak, Lucignanóban pedig a kézműves hagyományokat tartják életben. Ezek közé tartozik a bútorok restaurálása, a kerámiakészítés és az olyan termékek előállítása, mint a méz és az olívaolaj.Tartomány:Toscana
GPS: 43° 27′ 31.15476″, 11° 8′ 20.11344″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward