René Magritte képei Bécsben

2011. december 24.

print

René Magritte képei Bécsben

René Magritte belga szürrealista festőművész életművét bemutató nagyszabású kiállítás nyílt a bécsi Albertina múzeumban.

René Magritte belga szürrealista festőművész életművét bemutató nagyszabású kiállítás nyílt a bécsi Albertina múzeumban.

A nagy érdeklődés mellett megnyitott retrospektív tárlat összesen mintegy 250 tárgyat mutat be, 150 festmény és grafika mellett kevésbé ismert alkotásokat is, így például Magritte-nak a fotózás és a filmkészítés terén tett kitérőit is.
 
A szervezők az alkotások keletkezésének időrendi sorrendjét és tematikus szempontokat egyaránt figyelembe vettek. A tárlat bemutatja Magritte festészetének visszatérő motívumait, egyúttal végigkalauzolja a látogatókat a világhírű festő életművén az 1920-as, 1930-as évekbeli technikával készült korai művektől későbbi kísérletező szakaszain át a szürrealistákkal való szakításáig és olyan kiemelkedő késői alkotásáig, mint „A fények birodalma” című festmény.

Magritte életművének visszatérő témája az ábrázolás és az ábrázolt dolgok, illetve a nyelv és a valóság egymáshoz való viszonya. Ennek példája egyik leghíresebb alkotása, amely egy pipát ábrázol, alatta ezzel a felirattal: Ez nem egy pipa (Ceci n'est pas une pipe). A témát többször is feldolgozta a festő. A bécsi kiállításon többek között látható a kép angol nyelvű változata, amelyet egy New York-i kiállításra készített Magritte.

A Magritte-tárlat az eddigi legnagyobb kiállítás a múzeum történetében - mondta Klaus Albrecht Schröder múzeumigazgató a megnyitó sajtótájékoztatón. A kiállítási tárgyakat mintegy ötven gyűjteményből kölcsönözték a világ minden tájáról. Magritte egyik kiemelkedő alkotása Az elvarázsolt birodalom - egy azonos nevű falfestményhez készült tanulmány - a múzeum saját gyűjteményét gazdagítja.
A kiállítás 2012. február 26-ig látogatható.
(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play