Meglepetések a bécsi újévi koncerten

2012. január 6.

print

Meglepetések a bécsi újévi koncerten

A Strauss család kompozíciói mellett a 200 éve született Wagner és Verdi művei is elhangzanak a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjén, amelyet 81 ország nézői - köztük már a kubaiak és az indiaiak is - láthatnak január elsején televíziós közvetítésben.

A Strauss család kompozíciói mellett a 200 éve született Wagner és Verdi művei is elhangzanak 2013. január 1-jén a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjén, amelyet 81 ország nézői - köztük már a kubaiak és az indiaiak is - láthatnak január elsején televíziós közvetítésben.

 


Franz Welser-Möst másodszor vezényli

Franz Welser-Möst, a Bécsi Állami Operaház zeneigazgatója másodszor vezényli a legjobb muzsikusokból álló, tekintélyes Bécsi Filharmonikusokat. "Örülök, hogy másodszor is felkértek, ez egyfajta elismerés" - mondta a karmester. Hozzátette, hogy a kamerák miatt nem könnyű a dolga. "Nem csupán a muzsikusokra kell figyelnem, hanem a lábamnál elhelyezett piros, illetve zöld jelzőlámpákra is, például a külső helyszínről beadott balettbetétek indulásánál, ez kissé zavaró."
 
Lohengrin harmadik felvonásának előjátéka is elhangzik

Hangoztatta: nem idegen és nem erőltetett a Strauss-számok mellett Wagnert és Verdit megszólaltatni. Joseph Strauss műveiben egyenesen wagneri hatásokat lehet felfedezni. A bécsi publikum a Tannhäuserből a zarándok karát hallotta 1853-ban először. 2013-ban a Lohengrin harmadik felvonásának előjátékát adják elő a filharmonikusok.

Balettkoreográfiáját Asley Page készíti

A balettjeleneteket, amelyeknek koreográfiáját a brit Asley Page készíti, a 350 éve született, Buda várát visszavívó Savoyai Jenő herceg Bécshez közeli, marchfeldi vadászházából közvetítik.

Koncert szünetében ORF-filmet mutatnak be

A koncert szünetében - ez is hagyomány - egy az alkalomra készült ORF-filmet mutatnak be. 2013-ban egy fiatal nászutas pár kalauzolja Alsó-Ausztria festői tájaira a nézőket. Például Grafeneggbe, ahol az egyik legrangosabb nyári komolyzenei fesztivált rendezik vagy Heldenbergbe, ahol a híres bécsi spanyol lovasiskola lipicai lovait képezik ki. A tartomány 75 ezer euróval járult hozzá a film elkészítéséhez, Erwin Pröll tartományi kormányzó szerint ez bőven kamatozni fog, hiszen számukra a film páratlan nyilvánosságot jelent.
 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play