Különleges fényjáték a bécsi dómban

2012. február 1.

print

Különleges fényjáték a bécsi dómban

Különleges fényjátékot láthatnak a bécsi Szent István-székesegyház (Stephansdom) látogatói június 13-ig.

Különleges fényjátékot láthatnak a bécsi Szent István-székesegyház (Stephansdom) látogatói május 12-től egy hónapon át.

 


A gótikus dómnak, Bécs egyik jelképének az ablakait színes fóliákkal borítják be, a templom belsejében pedig képeket vetítenek ki. A fényinstallációhoz az alkotó, Victoria Coeln a középkori fényszimbolikát használja fel, és arra törekszik, hogy visszaadja a dóm belső terének eredeti, középkori hangulatát és színvilágát. "A könnyedség és a remény érzését akartam újra megteremteni, ami a dómot a gótikus középkorban, a barokk elemek beépítése előtt betöltötte" - mondta a művész a bécsi érsekség közleménye szerint.

A dóm 1945-ben, a második világháború vége felé egy tűzben kiterjedt károkat szenvedett, és a helyreállítás során az üvegablakok a korábbinál világosabb színeket kaptak.

 


A szombat esti megnyitót zenei program kíséri. A "fényszoborrá" változtatott székesegyházban hét zenei előadó négy órán át improvizációkat ad elő. A darabok között Gert Jonke osztrák író, költő verseiből olvasnak fel.

A színes fényjáték június 13-ig látható és része az évente megrendezett Templomok hosszú éjszakája rendezvényeinek is. A Templomok hosszú éjszakáját ebben az évben június 1-jén tartják meg.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play