A semmeringi szánkópályát teszteltük

2012. február 8.

print

A semmeringi szánkópályát teszteltük

Magyarországhoz legközelebbi élmény-szánkópályát Semmeringen találjuk.

Magyarországhoz legközelebbi élmény-szánkópályát Semmeringen (Hirschenkogel - Semmering településsel szemközti hegy) találjuk. Semmering már a császári időkben a főnemesség, világhírű művészek, építészek és szabadgondolkodók kedvelt találkozóhelye volt. Semmering több mint egy pihenőhely, már akkoriban is sport- és élményterület volt. Az idők folyamán Semmering folyamatosan átépült egy új vonzó kikapcsolódást nyújtó hellyé.


A hegyre a Zauberberg 8 személyes kabinos felvonóval juthatunk fel. Völgyállomás: a semmeringi hágón (Passhöhe) 1.000 m magasan található. Parkolni a völgyállomás közvetlen közelében lehet - ha szerencsénk van. Hétvégén nehéz parkolóhelyet találni. Már a parkolóban feltűnik, hogy honfitársaink szép számmal keresik fel Semmeringet. Szánkót közvetlenül a felvonó völgyállomása mellett kölcsönözhetünk 6,50 euróért szánkónként és egy igazolványt/útlevelet kell a kölcsönzőben hagynunk.
Jegyvásárlásnál választhatunk 1, 4, 8 és 20 menetes jegyek közül.

Szánkójegyek: 4 lecsúszásra felnőtt 28 euró, gyerek 18 euró. 8 lecsúszásra felnőtt 49 euró, gyerek 33 euró. 20 lecsúszásra felnőtt 103 euró, gyerek 67 euró. Egymenetes jegy: hegy- és völgymenet 13,50 euró/felnőtt és 9 euró/gyerek. Csak hegymenet 10 euró/felnőtt és 6,50 euró/gyerek. Gyerekjegyet a 1997-2005 között született gyerekeknek válthatunk, kisebbeknek ingyenes. Ha egy napra megyünk, akkor a jegyvásárlásnál vegyük figyelembe, hogy a pálya 8.30-16 óráig tart nyitva, és egy lecsúszás a felmenetellel együtt fél, sőt háromnegyed óráig is eltarthat. A már megváltott jegyek egész szezonban érvényesek. (Megjegyzés: a jegyek a felvonóra szólnak, tehát a szánkópálya  ingyenes.) 

Beszállás a 8 személyes felvonóba, ahonnan szép a kilátás.Hegyállomás a Hirschenkogelen 1.340 m magasan van. A Milleniumswarte Hirschenkogel kilátóból nyáron egyedülálló a kilátás a Semmering-Rax-Schneeberg területre egészen a Bécsi-medencéig, de télen is gyönyörködhetünk a havas hegyekben.
A 3,5 km hosszú szánkópálya rögtön a hegyállomástól indul, szintkülönbsége 350 méter.
Az Zauberberg élmény-szánkópályán Siebenstein varázsló és Feuerzahn, a gonosz sárkány történetét ismerhetjük meg. A fantasztikus építmények, alagutak teszik a szánkózást izgalmassá.
A vidám ródlizást beárnyékolja a pálya egyenetlensége. Sajnos napközben nem végeznek karbantartást, ezért a pálya a felgyülemlett vagy a frissen esett hótól buckássá válhat, ami a vidám száguldást megakaszthatja. Érdemes minél korábban menni, egyrészt, akkor még kevesebb a bucka, másrészt, kevesebb a szánkózók száma is. (Saját tapasztalatunk alapján délután 3 óra után használhatatlan volt a szánkópálya.) Némiképp kárpótol, hogy gyönyörködhetünk a környező havas tájban!

 

Ha elfáradnánk egy melegedőre betérhetünk az 1.100 m magasan, a szánkópályán lévő rusztikus menedékházba, az Enzianhüttébe.
 A pálya végén vigyázat! Mivel nincs lassító szakasz, egyszerre száguldanak le a szánkósok és síelők is. Könnyen belecsúszhatunk az ott várakozókba is!
Ha éhesek vagyunk több lehetőség közül választhatunk. A hegyállomáson található a Liechtensteinhaus önkiszolgáló étterem hütte hangulattal és kedvező árú gyerekmenüvel.


Választhatjuk a völgyállomástól néhány lépésre épült Seewirtshaus hüttét is, amely színvonalas konyhájáról híres. Ha csak egy melegítő italra vágyunk betérhetünk a ZauberBarba is.A nap végén ne felejtsük el, hogy a liftkártyánként 2 euró betétdíjat a pénztárnál található automatánál vagy a pénztárban beváltsuk, de ez természetesen nem kötelező. Mi is megtartottunk egyet emlékbe.
Aki este is szeretne szánkózni, a hét mindegyik napján 18 órától megteheti. Ekkor a pálya fantasztikus építményeit, alagutajait varázslatos fényjátékok, szférikus hangok teszik különlegessé és izgalmassá.


Nyáron is érdemes visszatérni ide, mert szánkó helyett rollerrel száguldhatunk végig a szánkópályán.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play