A capitoliumi farkasszobor etruszk is és középkori is

2012. június 19.

print

A capitoliumi farkasszobor etruszk is és középkori is

Végére ért a régi vita, meghatározták a római Capitolium-dombon álló nőstényfarkas-szobor korát.

Mint kiderült, mindkét félnek nagyjából igaza van, a szobor részben etruszk, részben középkori.

 


Róma városának - illetve a birodalomnak - jelképéről konferenciát rendeztek a Capitoliumi múzeumban, ahol a Romulust és Remust szoptató anyafarkast őrzik. Mint kiderült, a farkasalakot a XV. században egészítették ki az ikrekkel.

A találkozón Edilberto Formigli restaurátor professzor, a bronzöntési technikák szakértője ismertette legújabb téziseit. Formigli szerint a farkasszobrot nem az etruszkok és nem is a rómaiak öntötték, hanem a középkorban készült. Az alkotást mégsem lehet teljesen középkorinak tartani, mivel a szoborhoz egy, az ókorból megmaradt öntőformát használtak - állapította meg a szakértő.

 


A professzor kutatásainak eredményeit az Archeologia Viva olasz folyóirat is közölte. Formigli kompromisszumos megoldást talált a szobor keletkezését évszázadok óta övező vitákra. A művészettörténészek egy része a szobor stílusa alapján az etruszk-római származást hangoztatta, mások a középkori eredetre esküdtek a szoborhoz alkalmazott tipikusan középkori bronzöntési technika miatt.

Állást foglalt a Der Speigel német magazin is, amely tavaly novemberben "középkori hamisítványnak" nevezte a capitoliumi szobrot. Az újság azzal vádolta Rómát, hogy szégyelli elismerni a szobor valós korát.

Formigli hangsúlyozta, nincsen szó hamisítványról, a nőstényfarkas eredeti, "egy kicsit középkori, és egy kicsit ókori is".

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play