Sámson, az emberfeletti erő mítosza

2012. július 6.

print

Sámson, az emberfeletti erő mítosza

Számos mítosz, legenda és feltételezés kering mind a mai napig Sámson, az óriásalak körül. Izraeli régészek szerint talán valóban létezett Sámson.

Számos mítosz, legenda és feltételezés kering mind a mai napig Sámson, az óriásalak körül.

Sámson valóban létezett?

Sámson  a Biblia szerint Istentől kapta erejét, hogy szembe tudjon szállni ellenségeivel. Vesztét az okozta, hogy szeretőjének, Delilának, egy filiszteus nőnek elárulta erejének titkát, a nazirátus jelét, hosszú haját. Delila azonban elárulta őt, levágta haját álmában és kiszolgáltatta az ellenségeinek. Sámsont a filiszteusok elfogták, a szemeit kiszúrták és rabszolgaként dolgoztatták. Később Sámson Isten segítségével elégtételt vehetett ellenségein.

A bibliai Sámson létének első régészeti bizonyítéka lehet egy oroszlánnal viaskodó férfit ábrázoló pecsétnyomó, amely Izraelben került elő.

Az izraeli régészek Jeruzsálem közelében, a Júdeai-hegyekben végzik Béth-Semes feltárását. A hajdani település a filiszteusok területének szélén volt, az Ószövetség szerint ez Sámson szülőhelye.

A mindössze 2,5 centiméter átmérőjű pecsétnyomó abból a rétegből került napvilágra, amely a Kr.e. 11. századra datálható. Ez az az időszak, amikor az izraeli törzsek, Józsué vezetésével meghódítva Kánaánt benépesítették a területet. A bírák korának nevezett időszakban - amelyet a Biblia rendkívül nyugtalan periódusként ír le - az izraeli törzseket "ad hoc" vezetők (bírák) irányították. A rendkívüli testi erejű Sámson a Bírák könyve hat "nagy" és hat "kis" bírája közül az utolsó "nagy".

Az izraeli régészek szerint a pecsétnyomó a Bírák Könyvében (14,6) olvasható történetre utal, amikor Sámson egy fiatal oroszlánt tépett szét. A Biblia erről így ír: "Sámson lement Timnába. Amikor a timnai szőlőhegyhez ért, ordítva nekirontott egy fiatal oroszlán. Rászállt az Úr lelke, és Sámson puszta kézzel széttépte az oroszlánt, mintha csak egy gödölyét tépett volna darabokra."

Elméletüket alátámasztó további bizonyítékként értékelik a szakértők a lelet előkerülési helyét, amely az izraeli törzsek és a filiszteusok közti határvonalat jelentő Sórek-folyó közelében van. A Sórek völgyében élt Delila, a Biblia szerint itt találkozott vele először Sámson.

Más elképzelések szerint a pecsétnyomó egy fiatal hőst jelenít meg, aki elég erős ahhoz, hogy puszta kézzel elbírjon egy oroszlánnal. A bírák korában sok ilyen monda keringett, ezek egyike épülhetett be Sámson történetébe - adta hírül az MTI.


Sámson az osztrák népi tradíciókban

Ausztriában már 1635 óta úgy ábrázolják és szimbolizálják Sámsont, mint egy emberfeletti erővel rendelkező bibliai figurát. A történet zsidók harcát meséli el a filiszteusok ellen, amely szerint az óriás ezer filiszteust ütött agyon egy szamár állkapocs csontjával.

Mára Sámson, az óriás és két nagyfejű törpe kísérője maradt csak meg az egykor Úrnapján rendezett nagyszabású felvonulásokból, melyek számtalan bibliai, mondabeli és hősi figurát vonultattak fel.

Sámson-felvonulások Lungauban

Mindenekelőtt az ellenreformáció korában volt ennek a figurának jelentős szerepe a lungauiak számára. Az ünnepi körmenetekkel ahhoz népességhez kellett a Szentírást közelebb vinni, amely abban a korban sem olvasni, sem írni nem tudott. Sámson, akkoriban még törpe nélkül, lövészek alakzatában foglalt helyet. Mivel Sámson az Ószövetség szerint ezer filiszteust ütött agyon egy szamárállcsonttal, majdnem minden lungaui Sámson is magánál tart egy ilyen állkapocscsontot.

 


Tíz különböző Sámson figurát lehet Lungau-ban felfedezni, akik a körmeneteken, az utcákon mozognak. Hatot törpék kísérnek.

Tíz lungaui községnek van saját Sámsonja (Mariapfarr, Mauterndorf, Muhr, Ramingdstein, St. Andrä, St. Margarethen, St. Michael, Tamsweg, Unternberg és Wölting). Sámson körmeneteket tartanak több nyári ünnepnapon és a Paraszt-ősz (Bauernherbst) idején.

 


A közönség igen kedveli ezeket a felvonulásokat. A figurákat, melyek akár 6 m magasak és 80 kg súlyúak is lehetnek, erős férfiak hordozzák körül a falvakban.

Sámson-felvonulás Murauban

Sámson Murau városában 1718-ban lépett először a nyilvánosság elé, azóta a Sámson felvonulást a polgárőrség ünnepével együtt tartják. Az ünnep a régió legjelentősebb élő hagyománya.

 


Az első fénykép a Sámson felvonulásról 1870


Minden év augusztus 15-én a polgárőrség hangos lövésekkel üdvözli Sámsont, amint az 5 méter magas és 85 kg súlyú barokk óriás bábot a városon keresztül hordják. Sámson úgy néz ki, mint egy katona a napoleoni időkből. A gárdával táncol végig a városon keresztül.

 Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play