Esterházy-újdonságok 2013

2013. január 1.

print

Esterházy-újdonságok 2013

Ékszerkiállítás és ritka zenei kincsek a burgenlandi Esterházy Alapítvány jövő évi programkínálatában.

Az Esterházyak barokk ékszereit és a hercegi udvarhoz köthető zenei ritkaságokat is bemutat a kismartoni Esterházy Magánalapítvány jövő évi kulturális programjában. - jelentették be Bécsben sajtótájékoztató keretében.

Új elemekkel bővülnek márciustól a kismartoni és a fraknói (Forchtenstein) kiállítások. Először láthatja a nagyközönség az Esterházy család barokk ékszereit. Ezekből a fraknói várban nyílik állandó kiállítás. Restaurálásuk mintegy három évig tartott - mondta el Florian Bayer, a gyűjtemények igazgatója. A munka során támaszkodtak egyrészt a fraknói Ősgaléria - vagyis a családi portrékat tartalmazó képtár - festményeire, másrészt a Magyar Országos Levéltárban őrzött rajzokra. A kiállítás egyik kiemelkedő együttesét képezik I. Esterházy Pál gróf feleségének, Thököly Évának 17. századi, jellegzetes magyar nemesi ékszerei.

 


2009-ben nyílt meg és minden évben bővült a Haydn Explosiv című kiállítás Kismartonban. Idén Esterházy Pál Harmonia Caelestis című kantátagyűjteménye áll a tárlat középpontjában, a gróf halálának 300. évfordulója alkalmából.

2005 óta tart az alapítványok kezelésébe tartozó műtárgyak és régiségek - köztük a fraknói fegyvertár - tudományos felmérése és katalogizálása. Eddig 150 ezer tárgyat vettek jegyzékbe.

A zenei programok között a házi muzsikálás hagyományát eleveníti fel a "Liebhaber-Concerte" sorozat. Egyúttal arra szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy az Esterházy udvarhoz kötődő zenei örökség nem korlátozódik a világhírű Joseph Haydn munkásságára. Nicola Porporának, Haydn egyik mesterének a műveit egy 1720-ban készült, az alapítvány gyűjteményébe tartozó csellón szólaltatják meg. Egy másik kevéssé ismert zeneszerző Haydn keresztfia, Joseph Weigl, akitől egy áriaestet hallhatnak az érdeklődők. Az előadások előkészítése komoly zenei kutatást igényelt - hangsúlyozta Robert Tannenbaum zenei igazgató.

2013-ban is megrendezik az Esterházy Vonósnégyes Fesztivált. "Célul tűztük ki, hogy bemutassunk olyan elismert együtteseket, amelyek eddig Ausztriában nem vagy alig léptek fel" - mondta Tannenbaum. A négy koncertből álló sorozat előadói az egyesült államokbeli Escher kvartett és az Orion kvartett, Kanadából a Jupiter és az Afiara vonósnégyes lesznek.

Jövőre is lesznek Piknik-koncertek, amikor a kismartoni kastély Haydn-termében elhangzó koncertet követően a kastélyparkban várják piknikre a zenekedvelőket.

 


Az Esterházy Alapítvány 2010-ben vette át a várostól a kismartoni kastély kezelését - idézte fel Karl Wessely, az alapítvány igazgatósági tagja. 2012-ben 108 ezren keresték fel a kismartoni kastély kiállításait és 44 ezren a fraknói várat. A kiállításokon a külföldi vendégek között a németek után a magyarok vannak a legtöbben, minden negyedik látogató magyar. A zenei programokkal együtt összesen 370 ezer jegyet adtak el tavaly.

(MTI/Hetedhétorszg.hu)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play