» Magyarország

» Magyarország » Baranya » Zselic


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az 1901-ben épült, hét kilométeres vasútvonal a zselici dombok között. Lankás dombok között, hullámzó tavak mentén zakatolhatunk a Zselicség sűrű erdőinek mélyére az ország egyik legrégebbi kisvasútján, Almamellék és Sasrét állomások között.


A „Zselic szívében”, Almamellék mellett található a Dunántúl egyik legnemesebb erdőkülönlegesége, a hathektáros, több mint kétszáz éves „ősbükkös”. A csodálatos faóriások a terület egykori gondos gazdájának, Biedermann Rezső bárónak köszönhetik fennmaradásukat. Az ősbükköshöz erdei kisvasúttal, az Almamellék és Sasrét között közlekedő, sajátos élményt nyújtó „Zselici Csühögővel” is eljuthatunk.

2023. március 11-től újraindulnak a szerelvények a Baranya és Somogy megye határán, Almamellék és Sasrét között kanyargó, közelmúltban felújított erdei kisvasúton.

Befejeződött a Zselici csühögő becenevet viselő népszerű turistalátványosság pálya- és járműrekonstrukciója. Az ország legrégebbi, több mint százhúsz éves kisvasútjának korszerűsítése során megújult a teljes nyomvonal, így a kitérők, a megállóhelyek, az útátjárók, illetve az átereszek és a vízelvezető rendszer, továbbá felújították a szerelvényeket és új panorámakocsit is üzembe helyeztek.

A kisvasút rekonstrukcióján túl a vonal kiindulópontja, a korábban a Kaposvárt és Szigetvárt egykor összekötő, a hetvenes években felszámolt normál nyomtávú vasútvonalhoz tartozó régi almamelléki vasútállomást is renoválták.

A monarchia korabeli jegyeket viselő épületben felfrissítették a vasúttörténeti bemutatóhelyet, és a környék egykori birtokosa, Báró Biedermann Rezső korát látványos makettek, körbejárható terepasztal, érintőképernyős terminálok, interaktív játékok és ismertető anyagok idézik meg. Mindezek mellett megépült egy fedett, könnyűszerkezetes kültéri váró, valamint kültéri kiállítási elemmel bővült az állomásépület környezete.

A hat kilométeres szakaszon mintegy 25 percen át kanyargó szerelvényeivel a "Zselici csühögő", hivatalos nevén az Almamelléki Állami Erdei Vasút az ország két 600 milliméteres nyomtávú kisvasútjának egyike; a másik a Börzsönyben, Kemencén található. Története a 20. század elejére nyúlik vissza: az 1900-ban épült Kaposvár-Szigetvár vasútvonalhoz Biedermann Rezső egy évvel később építtetett keskeny nyomközű vasútvonalat.

Az egykor Almamelléket, Lukafát és Sasrétet összekötő hálózat elsősorban az itt kitermelt fa nagyvasúthoz szállítására szolgált, de komoly személyforgalmat is bonyolított, például a környékbeli gyerekek ezzel közlekedtek a Sasréten létrehozott iskolába.

A Kaposvár-Szigetvár vasútvonal megszüntetésével a kisvasút is veszített jelentőségéből, gazdasági funkciója 1991-ben megszűnt, de a Sasréti Erdei Iskola miatt jelentős turistaforgalmat bonyolított. Éppen ezért különösen fontos a most lezajlott felújítás, amely a Mecsekerdő Zrt. turisztikai beruházásainak fontos eleme.

A március 11-től hétvégén és ünnepnapokon 10 és 16 óra között közlekedő turistalátványosság menetrendjéről, illetve a jegyárakról a www.mecsekerdo.hu oldalon lehet tájékozódni.Tartomány:Baranya
Cím:Almamellék
GPS: 46° 9′ 27.13932″, 17° 52′ 26.88888″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward