Idén száz éves a veronai operafesztivál

2013. március 11.

print

Idén száz éves a veronai operafesztivál

Verona leghíresebb épületében, az i. sz. utáni első században épült Arénában az Aidával indult útjára 1913-ban a fesztivál - s a hagyományhoz híven - most is azzal indítanak.

2013. június 14-től szeptember 8-ig, két és fél hónapon át várja az opera szerelmeseit a veronai Aréna, amelyben idén 58 estén át 6 opera előadást (közte 5 Verdi művet) és 3 gálaestet tekinthet meg a világ minden részéből érkező közönség. Az idei , 91. alkalommal sorra kerülő fesztivál egyúttal tisztelgés a nagy olasz zeneszerző Giuseppe Verdi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.

Verona leghíresebb épületében, az i. sz. utáni első században épült Arénában az Aidával indult útjára 1913-ban a fesztivál - s a hagyományhoz híven - idén is azzal indítanak. Az eltelt 100 év során ez volt a legtöbbet játszott opera, több mint 600 alkalommal került színre. Idén, egy modern és egy a hagyományt követő rendezésben is bemutatják, összesen 18 alkalommal. A Nabuccot 13-szor, a Traviatát 9-szer, A trubadúrt 5-ször, a Rigolettot pedig 6 alkalommal, míg Gounod: Rómeó és Júlia c. operáját 3 alkalommal adják elő. Július 13-án a Verdi Requiem, 17-én pedig egy Verdi Gála színesíti a műsort. Ez utóbbin neves énekesek a Traviata, a Rigoletto és A trubadúr c. operákból adnak elő részleteket.

A Centenáriumi Fesztivál tiszteletbeli művészeti igazgatója Plácido Domingo, aki idén karmesterként és előadóként is fellép az Arénában. Az augusztus 15-i Gála esten Wagner és Verdi művek szerepelnek, (2013-ban ünnepli a zenei világ Richard Wagner bicentenáriumát is) Domingo mellett több híres Wagner- és Verdi-énekes is közreműködik a koncerten. Augusztus 20-án pedig Domingo vezényli az utóbbi évek Operalia nemzetközi énekverseny győzteseinek hangversenyét. Plácido Domingo1993-ban Párizsban alapította meg az Opráliát a fiatal operaénekesek segítésére, amelynek minden évben más város (2009-ben Pécs) ad otthont.

A Garda tó közelében lévő Verona városa egész évben a turisták paradicsoma. Az operafesztivál ideje alatt különösen sokan látogatják. Az Aréna, amely Itália legépebben megmaradt római kori amfiteátruma, 22 ezres nézőterével a világ harmadik legnagyobb szabadtéri színháza, de a színpad beépítésének nagyságától függően „csak” 13-14 ezer néző foglalhat helyet egy-egy előadáson. A fesztivál éves bevétele meghaladja az 450 millió eurót. Látogatóinak mintegy 55 százalékát a hazai olasz közönség, 25 százalékát pedig a német turisták teszik ki. Folyamatosan emelkedik viszont az angol, a távol keleti és az orosz érdeklődők aránya.

Verona Magyarországról repülővel, vonattal és személyautóval is kényelmesen elérhető. A fesztivál előadásaira február elejétől már lefoglalhatók a jegyek. Érdemes az opera iránt érdeklődőknek minél hamarabb a szállásról is gondoskodni, mivel a nyári hónapokban nehéz, szinte lehetetlen a városban üres szobát találni.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play