Fesztiválok Velencében

2013. május 30.

print

Fesztiválok Velencében

A velencei lakosok egyik legkedveltebb ünnepét, a Festa del Redentorét a július harmadik hétvégéjén rendezik meg. A Történelmi Regattát pedig a mai napig az egyik leglátványosabb, festői és magával ragadó eseménynek tartják.

A velencei lakosok egyik legkedveltebb ünnepét, a Festa del Redentorét a július harmadik hétvégéjén rendezik meg. Velence egyik legnevezetesebb eseményét, a Történelmi Regattát pedig a mai napig az egyik leglátványosabb, festői és magával ragadó eseménynek tartják.

Festa del Redentore - A Megváltó Ünnepe

A velencei lakosok egyik legkedveltebb ünnepe a július harmadik hétvégéjére eső (2014. július 19-20.) Festa del Redentore. A Megváltó Ünnepén megünneplik a pestisjárvány végét, mely 1500-ban sújtotta a várost. A járványt, mely alig két év alatt csak Velencében több mint 50 ezer ember halálát okozta, egyfajta istencsapásnak tartották. 1576-ban a dózse ünnepélyes fogadalomtételt javasolt, amellyel Isten közbenjárását kérték, hogy vessen véget a járványnak; egy templomot építtetett, "melyet az elkövetkező nemzedékek fel fognak keresni, és amely örökre emlékeztetni fog a kapott jótéteményre". 1577. május 3-án helyezték le a Palladio által tervezett templom első alapkövét, és ugyanazon év júliusának harmadik vasárnapján a dózse kihirdethette, hogy Velence immár fertőzésmentes.

 

Azóta a hajók minden év júliusának harmadik vasárnapján összegyűlnek a Szent Márk tér előtti öbölben. Az ünnepségek éjfélkor, egy több mint negyvenöt perces tűzijáték-sorozattal fejeződnek be; ez nem csupán pirotechnikai szempontból látványos, hanem maga a helyszín is egyedülálló.

Szombaton és vasárnap Velencét egy 400 méter hosszú, külön ez alkalomra felállított pontonhíd köti össze a Giudecca-szigettel, ahol a Megváltó temploma (Tempio del Redentore) áll.

Regatta Storico - Történelmi regattaA Canal Grande látja vendégül Velence egyik legnevezetesebb eseményét minden év szeptember első  vasárnapján (2014. szeptember 7.), a Történelmi Regattát, amelyet még a mai napig az egyik leglátványosabb, festői és magával ragadó eseménynek tartanak, amely elkápráztatja a turistát, és szenvedéllyel tölti el a helyieket.Saját vitorlással mindenki megjelenik a Canal Grande szélén, hogy részt vehessen a kora délutáni hagyományos történelmi játékokon. A tipikus 1500-as évek beli hajós felvonulás élén a jellegzetes Bucintoro úszik, az a hajó, mely a Serenissimát képviseli, ezzel ábrázolva az 1489-ben történt Caterina Corsaro tiszteletére rendezett fogadtatást, aki feleségül ment a Ciprusi Királyhoz, így lemondva Velence javára a trónról. Ezt követően kezdődik a vitorlásverseny, amelyen a nézőközönség is aktívan részt vesz, szenvedéllyel, teljes bedobással szurkolnak a versenyzőknek.
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play