Bécs most biciklifőváros is

2013. június 8.

print

Bécs most biciklifőváros is

Gőzerővel zajlanak a Kerékpárhét programjai az osztrák fővárosban, amelynek csúcspontja a több mint ezer résztvevőt felvonultató kerékpáros világkongresszus, a Velo-city. Korzózás, kiállításmegnyitó, bringás póló bajnokság és császármorzsa is vár még az érdeklődőkre.

Öt kontinens városfejlesztési és -tervezési szakemberei, politikusok, kutatók, építészek valamint érdekképviseleti szervek és civil szervezetek részvételével kezdetét vette a Velo-city kerékpáros világkonferencia az osztrák fővárosban. A globális kerékpáros platform célja, hogy ötleteket és impulzusokat adjon a döntéshozóknak a városi kerékpáros infrastruktúra tervezéséhez és megvalósításához.


Copyright fotó: Sebastian Philipp/fahrradwien.at


A biciklizés gyerekjáték, nehezebb ügy viszont egy várost biciklizésre alkalmassá tenni – ezért is kíváncsi más városok tapasztalatára Bécs kerékpárosügyi megbízottja, Martin Blum. „Vannak városok, amelyek a kerékpáros infrastruktúrába fektetnek be, megint mások pedig a figyelemfelkeltésre, a tudatosság kommunikálására helyezik a hangsúlyt. És vannak olyan városok is, amelyek kénytelenek megállapítani, hogy nem működik, amit kitaláltak” – mondja.

Az idén Bécsben megrendezett találkozón 15 polgármester és alpolgármester vesz részt, köztük például New York alpolgármestere és Koppenhága elöljárója. A konfrencia résztvevői azonban nemcsak tanácskozni fognak, hanem biciklizni is. A Velo-city hagyománya ugyanis, hogy a résztvevők nyeregbe pattannak és körbekerezik a vendéglátó várost. A RADcorso-ra idén a vállalkozó kedvű bécsieket is várják, hogy együtt kerekezzenek el a városházától a Práterbe. Itt igazi hazai császármorzsával pótolhatják a ledolgozott kalóriákat.

Más programok is várnak a városlakókra a konfrenciával párhuzamosan 2013. június 16-ig futó Kerékpárhéten. A városháza előtti téren egy komplett kerékpáros arénát állítottak fel, ahol vasárnapig közlekedésbiztonsági tréningekkel, szereld magad-tanfolyammal és rengeteg információval állnak a biciklisek rendelkezésére. A hétvégén szabadtéri kerékpáros filmest és bringás póló bajnokság között választhatnak a bécsiek, péntektől pedig a világ legkülönlegesebb drótszamarait csodálhatják meg a MAK-ban Michael Embacher gyűjteményéből nyíló tárlaton. A Tour du Monde című kiállításon láthatóak lesznek a Moulton Bicycle Company modelljei éppúgy mint a francia gyártó, a René Herse Diagonale nevű darabja. Igazi ritkaságnak számít a svéd Itera műanyag biciklije, a Wilhelmina Plast vagy az összkerékmeghajtású Subaru 2WD Dual Power. Tandemek, összecsukható biciklik és sporttörténelmet író versenygépek – például az egykori NDK csapatának Textima Time Trial-jei teszik teljessé az élményt.

Kapcsolódó cikkek: 

Kerékpáros programok Bécsben

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play