Gyalogos övezet lett a Colosseum környéke

2013. augusztus 1.

print

Gyalogos övezet lett a Colosseum környéke

Róma városa műsoros éjszakával avatja fel szombaton a Colosseum körüli gyalogosövezetet.Szombat reggel fél hattól zárják le az autós forgalom elől a Forum Romanum és a Colosseum közötti sugárutat. A gyalogosövezetbe behajtó autósokra 85 eurós (mintegy 25 ezer forintos) bírság vár.





Róma városa műsoros éjszakával avatja fel szombaton a Colosseum körüli gyalogosövezetet.

Szombat reggel fél hattól zárják le az autós forgalom elől a Forum Romanum és a Colosseum közötti sugárutat, azt az útszakaszt, amelyet Benito Mussolini 1932-ben avatott fel az ókori Róma szívében.
A gyalogosövezetté nyilvánítás a májusban megválasztott római főpolgármester, Ignazio Marino kampányígérete volt.

A magánjármű-forgalmat teljesen elterelik a Colosseum egyik oldaláról. A környező utcákban megváltozik az eddigi menetirány. A Forum Romanum és a Colosseum között kizárólag autóbuszok, taxik, kerékpárosok és gyalogosok közlekedhetnek majd, a gépjárművek legfeljebb óránkénti 30 kilométeres sebességgel.

Eddig óránként 1200 jármű haladt el az 1. századi Colosseum mellett, ezentúl 40 fog - hangoztatta Marino.

A Róma életében rendkívülinek számító esemény alkalmából szombat este héttől vasárnap este hét óráig azonban csak a gyalogosoké lesz a terület: művészettörténészek, régészek, városfejlesztők kerekasztal-beszélgetéseivel, a Santa Cecilia szimfonikus zenekar szabadtéri koncertjével és tűzijátékkal ünnepelnek. Róma városa emlékbélyeget ad ki.

A projekt teljes megvalósulásával ez lesz a világ legnagyobb egybefüggő régészeti parkja - nyilatkozta Marino. A következő lépés a Forum Romanum és a császárfórumok közötti, aszfalttal borított út felbontása lesz, amelyhez szponzorokat keresnek - közölte.

A főpolgármester által bemutatott felmérések szerint a rómaiak 75 százaléka támogatja Marino közlekedési elképzeléseit, a kritikusok szerint azonban nem igazi gyalogosövezet az, ahol autóbusz is jár, még ha csak kevés is. 

Az utolsó magánjármű szombat hajnalban halad végig a Colosseumnál. Mostantól csak tömegközlekedési eszközök, taxik, kerékpárosok és gyalogosok haladhatnak ezen az útszakaszon. A római autósoknak nem lesz könnyű megszokniuk a megváltozott menetirányt a környező utcákban. A gyalogosövezetbe behajtó autósokra 85 eurós (mintegy 25 ezer forintos) bírság vár

(MTI)




Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play