Nagy bécsi kiállítások 2013 őszén

2013. szeptember 18.

print

Nagy bécsi kiállítások 2013 őszén

2013 második félévében a bécsi múzeumok izgalmas kiállításokkal várják a látogatókat. Íme egy válogatás a legfontosabb tárlatokból Henri Matisse-tól Emil Nolde-ig.

2013 második félévében a bécsi múzeumok izgalmas kiállításokkal várják a látogatókat. Íme egy válogatás a legfontosabb tárlatokból Henri Matisse-tól Emil Nolde-ig.

 


Az Albertina 2013-ban ünnepli újranyitásának tíz éves jubileumát, amelynek alkalmából átfogó kiállítást rendez „Matisse és a fauvisták" címmel. A szeptember 20-án nyíló tárlat keretében a Vadak 160 alkotását először állítják ki Bécsben és Közép-Európában, köztük az ismert festmények mellett bronz- és kőszobrokat, valamint kerámiákat is bemutatnak Henri Matisse és társai 1905-ben alapították meg a modern művészet első avantgárd művészcsoportját. Műveik először botrányt keltettek: a lendületes, látszólag odavetett ecsetvonások és a harsány színek megrökönyödést váltottak ki a párizsi Őszi Szalon látogatóiból, és a korabeli kritika "vadállatokhoz" (fauves) hasonlította őket. Matisse és a körülötte csoportosuló fiatalabb művészek, köztük André Derain, Maurice de Vlaminck, Georges Braque és Klees van Dongen teljesen új elképzeléssel rendelkeztek a művészetről. Radikális szakításuk a realizmussal, a látható világ ábrázolásának minden formájával, fordulópont volt a művészet történetében.

A kiállításhoz 50 neves múzeum kölcsönöz műalkotásokat, köztük a londoni Tate Múzeum, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma és a Metropolitan Múzeum, a párizsi George Pompidou Központ, valamint a washingtoni Nemzeti Galéria. (A kiállítás látogatható: 2013.09.20.-2014.01.12)

A Múzeumi Negyedben található Leopold Múzeum a XX. század egyik legjelentősebb osztrák művészének tartott Oskar Kokoschkának, az érzékeny Titánnak szentel kiállítást. A "Kokoschka. Gyújtópontban az Én" ("Kokoschka. Das Ich im Brennpunkt") című tárlat első része fotók segítségével állítja a középpontba a művész munkáját és magánéletét. A felvételek a Bécsi Iparművészeti Egyetem Kokoschka-hagyatékából származnak. (A kiállítás látogatható: 2013.10.04.-2014.01.27).

A Kunsthistorisches Museum Ausztriában elsőként szentel kiállítást a brit művésznek, Lucian Freudnak (1922-2011). A tárlatot Lucian Freud 2011 júliusában bekövetkezett halálát megelőző hónapokban és hetekben a művésszel szoros együttműködésben állították össze. A kiállításon a művész teljes, csaknem 70 évig tartó munkásságából láthatunk alkotásokat. A Bécsben bemutatott képek között megcsodálhatunk néhányat leghíresebb festményei közül: Freud családtagjait ábrázoló portrékat, II Erzsébet brit királynő arcképét, vagy más művészekét, például Francis Baconét, önarcképeket, de láthatunk tájképeket és csendéleteket is. A kiállított festmények olyan jelentős múzeumok kölcsönadományai, mint például a londoni Tate Modern, a new-yorki Metropolitan Museum of Art, a chicagói Art Institute, a Washington D.C.-beli Hirshhorn Museum, valamint a madridi Museo Thyssen-Bornemisza.

 


Lucian Freud, a jelenkor egyik legjelentősebb festője a híres bécsi pszichoanalitikus, Sigmund Freud unokája volt. ( A kiállítás látogatható: 2013.10.08.-2014.01.06)

A KHM-ben bemutatott tárlattal egy időben a Sigmund Freud Múzeum olyan fényképekből rendez kiállítást, amelyeket David Dawson készített Lucian Freud műtermében. A fényképek dokumentálják Freud műveinek alkotási körülményeit, és bensőséges, személyes rátekintést biztosítanak a XX. század egyik legjelentősebb művészére. (Lucian Freud: a magánember: David Dawson fényképei 2013.10.09.-2014.01.06.)

A Bécsi Zsidó Múzeum őszi kiállítását Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából rendezik meg. Bécs rendkívül korán a Wagner-kultusz központjává vált, és így rengeteg zsidó Wagner-rajongó élt az osztrák fővárosban. A Richard Wagner és a bécsi zsidó kultúra c. kiállítás a XIX. század és a korai XX század antiszemitizmusát, annak Wagner művészetére, a századforduló korabeli Bécs kulturális életére, valamint Adolf Hitler és a nemzeti szocialista rezsimre gyakorolt hatását dolgozza fel. (A kiállítás látogatható: 2013.09.24.-2014. februárig)

A Bank Austria Művészeti Fóruma nagyszabású tárlatot szentel Andy Warholnak és Jean-Michel Basquiat-nak. 1984-ben és 1985-ben a két sztárművész számos közös alkotást készített, amelyek izgalmas módon elegyítik a két művész különböző karakterét. (A kiállítás látogatható: 2013.10.16.-2014.02.02.)

A svájci fényképésznek, Michel Comténak szentel átfogó kiállítást a Bécsi Művészetek Háza. A New Yorkban élő művész az elmúlt 30 évben olyan filmsztárokat, szupermodelleket, művészeket és zenészeket fotózott le, mint Carla Bruni, George Clooney, Sophia Loren és Naomi Campbell, de emellett krízishelyzetben lévő embereket is fényképezett. A kiállítás Comte portréit és karitatív szervezeteknek készített fotóriportjait mutatja be. (A kiállíás látogatható: 2013.10.17.-2014.02.16.)

Emil Nolde áll az Alsó-Belvedere-ben megrendezendő kiállítás középpontjában, ahol a német expresszionizmus legjelentősebb alkotásai láthatóak a Seebüll Ada és Emil Nolde gyűjteményből, köztük tájképek, berlini nagyvárosi képek, vallásos képek és az úgynevezett „megfestetlen képek" válogatott darabjai. A tárlatot a Frieder Burda Múzeummal, Baden-Badennel, valamint a Seebüll Ada és Emil Nolde alapítvánnyal együttműködésben hozták létre. (A kiállítás látogatható: 2013.10.25.-2014.02.09.)

 Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play