Múzeumok Hosszú Éjszakája

2013. szeptember 28.

print

Múzeumok Hosszú Éjszakája

Az osztrák köztévé, az ORF kezdeményezésére 14. alkalommal rendezik meg Ausztriában a Múzeumok Hosszú Éjszakáját, amelyen a nagy, neves múzeumok mellett kevésbé ismert, különleges kiállítóházakba is ellátogathatnak az érdeklődők.Az osztrák köztévé, az ORF kezdeményezésére 14. alkalommal rendezik meg Ausztriában a Múzeumok Hosszú Éjszakáját, amelyen a nagy, neves múzeumok mellett kevésbé ismert, különleges kiállítóházakba is ellátogathatnak az érdeklődők. 

 


Október 5-án rendezik meg a Múzeumok Hosszú Éjszakáját, amelyen Ausztria-szerte 700 múzeum és galéria vesz részt. A rendezvénysorozat fennállása óta 4,2 millióan voltak kíváncsiak a kiállítóházakra e különös éjjeli órákban. Idén Bécsben várhatóan 200 ezren, Ausztria-szerte pedig 450 ezren vándorolnak majd múzeumról múzeumra október 5-én.


Az éjszakai akció célja, hogy azokat az embereket is a kiállítóhelyek falai közé csábítsák, akik egyébként nem járnak minden hónapban múzeumba – magyarázza Alexander Wrabetz, az ORF vezérigazgatója a rendezvény hátterét. Sok múzeum ugyanis speciális programokkal, tárlatvezetésekkel és külön gyermekprogramokkal készül az éjszakai nyitvatartásra. 

 


Burgenlandban 32 helyen lesznek szombat éjjel programok. „Jewish-Sight-Running“ címmel sportos éjszaka lesz a Kismartoni Zsidó Múzeumben: fejlámpával és futva fedezhetik fel a résztvevők a Lajta-hegység zsidó emlékeit. A koraközépkori múzeumfaluban, Alsórámócon/Unterrabnitzban íjászkodni és baltát dobni lehet. Az „ORF-Múzeumok hosszú éjszakája“ Burgenlandban a kismartoni Hegyi templomban veszi kezdetét. 18 intézmény kínál programokat minden korosztálynak.

Rekordszámú kiállítóhely részvételével rendezik meg a Múzeumok Hosszú Éjszakáját az osztrák fővárosban. Kétszázezer érdeklődőt várnak a 2013. október 5-i rendezvényre.


A Pratermuseumban például „igazi erős emberekkel” szkanderezhetnek a látogatók, a Hadtörténeti Múzeumban pedig a postagalamboké lesz a főszerep. Kevesen tudják, de a madarakat egészen a 70-es évekig alkalmazták hírvivőként. A most épülő főpályaudvart bemutató kiállítóteremben, a Bahnoramaban 3D-ben suhanhatnak el az építési terület felett az érdeklődők, a Ringen és a rakparton pedig egy 1929-es háromrészes villamos közlekedik majd guruló múzeumként.

Az osztrák fővárosban összesen 128 intézmény vesz részt az akcióban, a nagy kiállítóházaktól az egészen kicsi, különleges múzeumokon át az új kulturális hotspotokig mint például az Anker Brotfabrik. Így a kínálat a Habsburgok kincseskamrájától a Belvederen és a Leopold Museumon át egészen a MAK kerékpár-kiállításáig terjed, de az érdeklődők találhatnak bohócokkal, fogakkal, éremautomatákkal vagy varázsdobozokkal kapcsolatos tárlatokat is.

Tavaly Bécsben a Természettudományi Múzeum volt a legnépszerűbb (13.009), utána az Albertina (11.763) és a Művészettörténeti Múzeum következett (9.936).

 


Kunsthistorisches Museum, Bécs


Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvénysorozatra egy jegy 13 euróba kerül, amely minden résztvevő múzeumba és galériába érvényes, továbbá ingyen utazásra jogosít a helyszíneket összekötő shuttle-buszjáratokon. 12 éven aluli gyerekek számára a részvétel ingyenes. Jegyek és információs brosúrák több helyszínen, Bécsben például a Heldenplatzon kaphatók.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play