Szörnyűségek Tárháza Bécsben

2013. szeptember 29.

print

Szörnyűségek Tárháza Bécsben

A bécsi Narrenturm, a világ első pszichiátriai intézete ma egyedülálló patológiai-anatómiai gyűjteményt őriz.





Folyamatos működés mellett újítják fel a betegellátás történetének egyik legfontosobb emlékművét, a bécsi Narrenturmot. A világ első pszichiátriai intézete ma egyedülálló patológiai-anatómiai gyűjteményt őriz. Igazi gyöngyszem lehet belőle.

„A szörnyűségek tárháza” – az orvostanhallgatók egymás között csak ezzel a névvel illetik azt a mintegy 50 ezer preparátumból és csontvázból álló, 1796-ban alapított gyűjteményt, amely ma az egykori elmegyógyintézetben, a Narrenturmban (Bolondok Tornya) látható. Hamarosan az épület és a gyűjtemény is megújulhat.

 


Narrenturm - Copyright Kurt Kracher / NHM Wien

A Bécsi Egyetemhez tartozó, kora klasszicista épületet 1784-ben emelték, hogy a világ első olyan kórháza kaphasson benne helyet, amely kizárólag pszichiátriai betegekkel foglalkozik. A 139 cellából álló, ötemeletes, kör alakú Narrenturmot az 1860-as évekig használták elmegyógyintézetként, majd nővérszállóvá alakították át, és szolgálati lakásokat is berendeztek benne orvosok számára. A műemlékvédelem alatt álló épület 1971 óta a világ legnagyobb patológiai-anatómiai gyűjteményének ad otthont, amelynek darabjain a ma ismert összes betegséget tanulmányozni lehet – néha a legextrémebb formában. A gyűjtemény működtetését 2012-ben vette át a Bécsi Természettudományi Múzeum.


Narrenturm belül - Copyright Kurt Kracher / NHM Wien

Az építészeti gyöngyszem folyamatos működés mellett, több fázisban szépül meg: első körben a belső homlokzatot és a nyílászárókat újítják fel, valamint újjáépítik a vizesblokkokat. Az 1,6 millió eurós beruházást az Osztrák Kulturális Minisztérium finanszírozza. A külső homlokzat a tervek szerint 2014-től, a főváros anyagi hozzájárulásával újulhat meg. A munkák során újra használhatóvá teszik a történelmi jelentőségű szellőzőrendszert és egy kutatási projekt keretében tanulmányozzák a világ egyik legrégebbi villámhárító rendszerét, amely az épületen található.


Vízfej - Copyright Kurt Kracher / NHM Wien

Az elkövetkező években nemcsak az épület, de várhatóan a gyűjtemény is megújul majd, hogy egy minél szélesebb közönséggel ismertessék meg. A különleges múzeum tavaly 24 ezer látogatót vonzott.


Preparátum - Copyright Kurt Kracher / NHM Wien


Magzatok - Copyright Kurt Kracher / NHM Wien





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play