Stájerország felkészült a télre

2013. november 9.

print

Stájerország felkészült a télre

Stájerország felkészülten várja a téli szezont, mely lassan már meg is kezdődik, igaz, a hivatalos szezonnyitót csak december elején tartják. A tartomány büszke rá, hogy több téli világbajnokságnak is otthont ad, legközelebb a síbobozásénak.Stájerország felkészülten várja a téli szezont, mely lassan már meg is kezdődik, igaz, a hivatalos szezonnyitót csak december elején tartják. A tartomány büszke rá, hogy több téli világbajnokságnak is otthont ad, legközelebb a síbobozásénak.

Új 10 személyes hegycsúcsfelvonó a Hochwurzenen. A Schladming szomszédságában található Rohrmoos házi hegyén, a Hochwurzenen egy vadonatúj, panorámás kabinokkal felszerelt felvonó váltja le a régi hegycsúcsfelvonót. Az új sílifttel óránként 2500 főt lehet a hegyre szállítani – ráadásul 8% energia-megtakarítással. Köszönhető mindez a hegyállomáson található közvetlen hajtásnak, amely ráadásul a föld alatt található, így halkabb is és a tájképet sem zavarja. Az új felvonó létesítésével együtt a völgyállomást is átalakították, itt egy multifunkcionális fogadóépület várja a síelőket. A 10 személyes kabinos felvonó a négy hegyet összekötő sípályarendszer egyik fő attrakciójának számít. Ezzel utazhatnak majd az éjszakai síeléshez is a vendégek 1800 méteres magasságba.

 


Új 10 személyes felvonó a Kreischbergen. A Kreischbergen 2013 decemberében kezdi meg működését az új 10 személyes kabinos felvonó, amely 2,1 kilométer hosszú pályáján 1600 méterről 2050 méter magasra szállítja majd a síelőket. A hegyállomásról közvetlenül elérhetőek majd a Sixpack hatszemélyes ülőfelvonónál, a Sonnenlift felvonónál és a Rosenkranzon található sípályák.

Korán kelők és ratrakok a pályán a Tauplitzon. Amikor még (csaknem) mindenki reggelizik és a hegyen megnyugtató csend uralkodik, a korán kelő üdülővendégek a Tauplitzon már nekivághatnak a frissen karbantartott sípályáknak. Ebben az időszakban még csak a felvonótársaság és a síiskolák alkalmazottaival vagy a házigazdákkal találkozhatunk a pályákon, akik szívesen szolgálnak felvilágosítással a pályakarbantartásról vagy adnak tippeket az előttünk álló napra. Amikor pedig a többi síelő is megjelenik a sípályákon, a korán kelők a program részeként betérnek egy hangulatos alpesi kunyhóba és a legnagyobb nyugalomban fogyasztják el reggelijüket. 12 tonna, 500 lóerő, kerekek helyett lánctalpak, hóeke, hómaró – és most akár az „űrhajókéra emlékeztető fülkébe” is beülhetünk, amikor a vezető táncra perdíti a hatalmas kolosszust.

 


Vadetetés hótalpakkal a Gesäuse Nemzeti Parkban. A gímszarvas a Gesäuse Nemzeti Park egyik legjellemzőbb állatfaja. A félénk állatok fő előfordulási helye a hegyi legelőkkel tarkított nagy kiterjedésű erdőségek. A gímszarvasokat megcsodálni igazán különleges természeti élményt jelent. A Gesäuse Nemzeti Parkban most profi vadászok kíséretében figyelhetjük meg a vadon élő állatokat és nyerhetünk bepillantást az erdő életébe. Igazán egyedülálló és varázslatos téli élmény, amely során számos érdekes tudnivalóval gazdagodhatunk az élettérrel és az itt élő állatokkal kapcsolatban. Az idei téli szezon újdonsága a megfigyelőálláshoz történő túrázás hótalpakkal.

Az új Nordic X-Park Ramsau am Dachsteinban mozgalmas változatosságot hoz a sífutók világába – kezdőknek és profiknak, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A parkban úgynevezett „örömpályák” találhatóak, amelyek mindegyikét egyszerre négy sífutó használhatja. A park a Ramsau am Dachsteinban található világbajnoki sífutóstadionhoz tartozó területen belül van, egy különálló részen. A pálya vonalvezetése csak egyféle haladási irányt tesz lehetővé, tehát csak egyféle módon lehet végigcsúszni az X-parkon. A parkban kialakított egyes elemek hasonlítanak a hóparkokban található akadályokhoz. Vannak például kisebb ugratók, meredek kanyarok, hullám- és szlalompályák, de a gyermekek legnagyobb örömére egy „csiga” is helyet kapott. A funslope megtétele közben nem annyira a méterek és a másodpercek fontosak, mint az alpesi sportágaknál, sokkal inkább a stílus és az akciók, mint a freestyle-ban. Az egyetlen igazán lényeges dolog tulajdonképpen az mozgás öröme. A park használata egyébként ingyenes.

Síbob Világbajnokság, Spital am Semmering/Stuhleck. 2014. február 26-tól március 2-ig a Spital am Semmeringben található Stuhlecken rendezik a női és férfi síbob világbajnokságot, amelyen nemcsak egy 37-szeres osztrák világbajnok, hanem számos további nemzet élsportolója is küzd majd az elsőségért. A rajthoz állók szuper óriás műlesiklásban, óriás műlesiklásban, szlalomban és kombinációban mérhetik össze tudásukat. A versenysorozat február 26-án veszi kezdetét a nemzetek ünnepélyes bevonulásával, a városházától a főtérig vezető fáklyás felvonulással és a hivatalos megnyitó ünnepséggel.

 


A síbobot Anton Lenhart – a stájer Bruck an der Murból – találta fel a 19. század végén. Ez egy „egynyomú kormányozható szánkó”, monogleit volt és rendelkezett a modern síbob minden ismermével. Az acélcsövekből és fából készült „ős-síbob” ma is megtekinthető Mürzzuschlagban, a téli sportok történetét bemutató Winter!Sport!Museum! kiállításán.

Világkupák a Kreischbergen. A 2015-ös világbajnokság előtti utolsó szezonban két látványos teszt szerepel a programkínálatban: 2014. január 25-én, szombaton a síkrossz elitje küzd majd világkupapontokért a Kreischbergen. A nézőkre látványos, nagy tempójú versenyek és izgalmas párharcok várnak. A kb. 1000 méter hosszú pályán ugratók, meredek kanyarok, rámpák és egyenes szakaszok váltogatják egymást. Négy versenyző vagy versenyzőnő egyszerre startol el és kezdi meg száguldását a völgy felé – a két leggyorsabb jut tovább a következő körbe.

2014. március 7-én, csütörtökön a Kreischberg különleges premiert ünnepelhet: először rendeznek itt snowboard slopestyle világkupát. A slopestyle pálya leginkább egy hatalmas gördeszkaparkra hasonlít – nagy sáncokkal és korlátokkal a legkülönfélébb variációkban. A pályát úgy alakítják ki, hogy a versenyzők sokféleképpen mehetnek végig rajta, és különböző módon kombinálhatják az egyes elemeket. Az egyes ugrások és trükkök kivitelezését egy zsűri értékeli. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play