Ez Pompeji húsvéti ajándéka!

2014. március 31.

print

Ez Pompeji húsvéti ajándéka!

Húsvétkor három felújított domus nyitja meg kapuit Pompejiben, amelyekben szépen felújított freskók láthatók.Húsvétkor három felújított domus nyitja meg kapuit Pompejiben.

 


Szépen felújított freskók láthatók ismét a pompeji ásatások területén húsvétkor megnyíló három ókori lakóházban, s nyárra a régészeti terület újabb kincseit restaurálják - közölte Dario Franceschini olasz kulturális miniszter a pompeji restaurálások első eredményeit ismertetve.

 


Április közepétől a húsvéti ünnepekre Pompejibe látogató olaszok és külföldiek elsőként láthatják az évekig tartó helyreállítás után ismét megnyitott három domust. Az úgynevezett Triptolemos házát, Romulus és Remus házát, illetve Marcus Lucretius Fronto házát. Utóbbit a művészettörténészek a Vezúv 79-es kitörése után megmaradt épületek között a legszebbnek tartják építészeti stílusa és a termeit díszítő freskók miatt, amelyek Mars és Venus szerelmét idézik.

 
Nyárra ismét látható lesz a híres Cave canem! (Vigyázat, kutya!) feliratú pompeji mozaik a tragikus költőről elnevezett lakóház bejáratánál.

 


Idén nyártól többféle látogatási útvonalat kínálnak a Pompejibe érkezőknek. Mindenki saját érdeklődése és a rendelkezésére álló idő szerint választhat, hogy mit és mennyit akar látni az ásatásokból. A tengerjáró hajókkal érkező és siető turistacsoportoknak gyors látogatási útvonalat rajzoltak meg kizárólag a legfontosabb műemlékek megtekintésével. Azok viszont, akik akár egy teljes napot is maradhatnak, a lehető legtöbbet meg akarnak mutatni Pompejiből eddig ritkán látható épületekkel is.

 


A pompeji ásatásoknak 2013-ban közel 2,5 millió látogatója volt. Ezzel Pompeji volt a második leglátogatottabb olaszországi műemlék a római Colosseum mögött.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play