Talán októberben megnyílik a Picasso Múzeum

2014. június 21.

print

Talán októberben megnyílik a Picasso Múzeum

Ismételten elhalasztották a párizsi Picasso Múzeum megnyitását: a legutóbb bejelentett szeptember közepe helyett az avatás október 25-én, a festőművész születésnapján lesz.

Ismételten elhalasztották a párizsi Picasso Múzeum megnyitását: a legutóbb bejelentett szeptember közepe helyett az avatás október 25-én, a festőművész születésnapján lesz.

Az újabb csúszást a kiállításra kerülő művek "biztonsága jó feltételeinek" megoldásával indokolta hétfőn Aurélie Filippetti kulturális miniszter.

A felújítás miatt öt éve bezárt intézmény megnyitását a munkálatok csúszása miatt már többször elhalasztotta a kulturális tárca, s a korábbi igazgatót is menesztették.

A nyitótárlat első műveinek elvileg hétfőn kellett volna megérkezniük a múzeumba, de a június elején kinevezett új igazgató, Laurent Le Bon egyelőre felfüggesztette a képek szállítását. Szerinte további időre van szükség ahhoz, hogy a beállítsák a művek megőrzéséhez szükséges légköri viszonyokat a múzeumban, valamint jó feltételekkel biztosítsák azok biztonságát.

"Nem tehetjük a ki legkisebb kockázatnak sem a művész munkáit" - fogalmazott a kulturális miniszter.

A Picasso Múzeumnak helyet biztosító, 17. században épült ötszintes Hotel Salé munkálatai a párizsi Marais negyedben április 30-án fejeződtek be. A felújítás 52 millió euróba (16 milliárd forintba) került, amelyből 31 millió eurót (9,6 milliárd forint) a gyűjtemény 2008 óta tartó utaztatásából gyűjtött össze a múzeum.

Az ötszintes épület teljes területét a Picasso mintegy 5 ezer művét tartalmazó gyűjtemény bemutatásának fogják szentelni, valamint látható lesz a festő saját magángyűjteménye is, emellett időszakos tárlatokat is szerveznek majd. Az 1985-ben megnyílt intézmény kiállítótere a korábbi 1600 négyzetméterről 3800-ra nő, így egyszerre háromszor annyi művet lehet majd kiállítani, mint korábban.

Korábban:


Mégsem nyílik meg a Picasso Múzeum?

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play