» Olaszország

» Olaszország » Piemonte » Torino


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az egykori Fiat-gyár épületében az a különleges, hogy a többemeletes épület tetején egy tesztpálya üzemelt. Itt tették meg az új Fiatok az első kilométerüket.


A Fiat gyár alapkövét 1916-ban rakták le Torino Lingotto nevű városrészében. A teljes építkezés 1930-ban fejeződött be (1926-ban készült az irodaház, 1928-ban pedig a tesztpálya), de 1922-ben már felavatták az új épületet és a következő évben megindult a termelés. A közel hatvan év alatt, amíg gyártás folyt itt, ez volt a FIAT fő gyára. Az első itt gyártott modell a Fiat Torpedo volt, aztán a következő évtizedekben olyan típusok követték, mint a Balilla, a Topolino, a 850, a 124 Spider, vagy az X1/9.

A gyárban a földszinten kezdték meg az összeszerelést, és a felső emeleten készült el az autó. Az 507 méter hosszú, 5 emelet magas épület tetejére egy döntött kanyarokkal összekötött tesztpályát építettek, itt tették meg az új Fiatok az első kilométerüket.

A tesztpályát úgy tervezték, hogy 90 km/h-s sebességgel is lehessen száguldani rajta, ami azért volt figyelemreméltó, mert akkoriban az autók átlagos végsebessége alig érte el a 70 km/h-t. A próbapálya egy rövid snitt erejéig látható az 1969-es Az olasz meló című filmben.

1936-ra Lingotto már nem tudott elegendő autót gyártani, ezért a FIAT ismét egy új üzem építésébe fogott. Az 1939-ben megnyitott Mirafiori gyáróriás.

A Lingotto a 70-es évekre elavult, állapota pedig leromlott, ezért úgy döntöttek, hogy 1982-ben bezárják. Az utolsó itt gyártott típus a Lancia Delta volt, így egy ilyen autó hagyta el utoljára a tetőt.

A bezárást követően 1985-ig folytak az egyeztetések az ipari műemlék hasznosításával kapcsolatban. A munkálatok 1989-ben kezdődtek, és 2002-ben fejeződtek be teljesen. Az épületben bevásárlóközpont, kiállítóhelység, színházterem, hangversenyterem, és két szálloda is helyet kapott. A tetőn egy 150 m2-es üvegbuborékba foglalt tárgyaló található helikopter-leszállóval, valamint van egy étterem is, aminek ablakaiból az Alpok hegyláncaira nyílik pazar panoráma.

A tetőn lévő tesztpálya látogatható – autómániásoknak ez kihagyhatatlan program.Tartomány:Piemonte
Település:Torino
Cím:Via Nizza, 262, 10126 Torino TO, Olaszország
GPS: 45° 1′ 55.16616″, 7° 39′ 55.54152″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward