Advent Salzburgban

2014. augusztus 1.

print

Advent Salzburgban

Salzburg a téli időszakban igazán különleges, romantikus oldaláról mutatkozik be. A város hófehér lepelbe bújtatott történelmi központja mesés helyszínként szolgál a hangulatos adventi vásárokhoz, a különböző zenei koncertekhez és hagyományőrző betlehemi játékokhoz.Salzburg a téli időszakban igazán különleges, romantikus oldaláról mutatkozik be. A város hófehér lepelbe bújtatott történelmi központja mesés helyszínként szolgál a hangulatos adventi vásárokhoz, a különböző zenei koncertekhez és hagyományőrző betlehemi játékokhoz.

Mikulás és a krampuszok

Az adventi hetekben tett városnéző séta közben meglehetősen nagy a valószínűsége, hogy egy-egy meglepő figurával találkozzunk: a karácsonyt megelőző időszakban a bajor és osztrák vidékek jellemző népszokásai a krampuszfutás és a maskarás felvonulások. A krampuszok a Mikulás bizarr külsejű kísérői, akik többnyire december 5-én és 6-án tűnnek fel. Az adventi maskarások rémisztő maszkok mögé bújt alakok, akik többnyire csoportban járnak és hangos kolompolással, lánccsörgéssel űzik el a telet. Az ő felbukkanásukra december 6-án, a téli napfordulókor december 22-én és vízkeresztkor, vagyis január 6-án lehet számítani.

 

 

Karácsonyi vásárok

2014. november 20-tól
kezdetét veszi az adventi időszak a Mozart-városban: a karácsonyi vásárok megnyitják kapuikat. A Domplatzon és a Residenplatzon található Hagyományos Salzburgi Karácsonyi vásár történelme a XV. századra nyúlik vissza. A Salzburgi-dóm varázslatos kulisszája előtt – ahol nyáron a „Jedermann” előadásait tekinthetik meg az érdeklődők – télen finom karácsonyi sütemények, sült alma, fűszeres puncs és forralt bor, valamint sült gesztenye és mandula édes illata tölti be a levegőt. Ha megéheznénk, ízletes karácsonyi finomságok egész sora vár kóstolásra, andalgás közben pedig különleges ajándékok és kézműves termékek közül válogathatunk. Mindemellett a város zenei programkínálata is önmagáért beszél: minden nap meghallgathatjuk a „Dóm előtti énekeseket”, az adventi szombatokon pedig a fúvósok varázsolnak különleges hangulatot Residenzplatzra.


Az aktív kikapcsolódásra vágyókat egy különleges attrakció várja: korcsolyázás a szabad ég alatt, a Mozart-téren. A Mozart-jég vidám sportos kikapcsolódásra csábítja a vendégeket. A salzburgi karácsonyi vásár kellős közepén kialakított jégpálya, a karácsonyi dekorációval, a fahéj és sült alma illatával, valamint a hangulatos megvilágítással igazán különleges élménnyel ajándékozza meg a korcsolyázókat.

Salzburg barokk hangulatú óvárosában több hangulatos adventi vásár is található. Igazi bennfentes tippnek számít a Hohensalzburg erődítmény várudvarán tartott adventi vásár. A vásár megközelíthető gyalog vagy a sikló segítségével. A középkori hangulatot árasztó várudvarról egyedülálló és ámulatba ejtően szép kilátás nyílik a városra.

A Mirabell téren található karácsonyi vásár a Mirabell kastély varázslatos kulisszája előtt terül el. A nyüzsgéstől valamivel távolabb, a Getreidegasse egy eldugott mellékutcájában a Stern adventi vásá csábít hangulatos időtöltésre. A bevételt rászorulók megsegítésére fordítják.

Hangulatos, fáklyákkal jelzett út vezet a Hellbrunni kastélyhoz, amelynek homlokzata minden évben egy hatalmas adventi kalendáriummá alakul át. A város kapuinál található pompázatos kastélyban rendezett Hellbrunni adventi varázslatot a romantikus hangulat terén nem lehet felülmúlni. A különleges karácsonyi vásár időközben komoly hírnévre tett szert, messze a tartomány határain túl is. A keretprogramok között találhatunk lámpás sétát a világhírű vízi játékok között, betlehemi kiállítást és kóruséneket, valamint olyan változatos elfoglaltságokat a gyermekeknek, mint a pónilovaglás, az állatsimogató vagy a grillezés tábortűznél. A Hellbrunni adventi varázslat számtalan látogatót vonz a tartomány határain túlról is.

Meghitt dallamok

Salzburgban a karácsonyi dalok nem magnóról vagy lemezjátszóról szólnak, a számtalan élő koncert és előadás varázsol különleges, meghitt hangulatot a városba. A világhírű Salzburgi Adventi Éneklés az Ünnepi Játékok Házában „A csillag” címmel kerül megrendezésre és Betlehem csillagát állítja a középpontba, amely láthatatlanul ugyan, de végigvonul az egész művön, az elejétől a végéig. A varázslatos népdalokat felvonultató előadás része ezúttal egy zenei menedékkeresés is, amely egy „Énekeskönyvnek” titulált, az 1800-as évekből származó anonim kézíráson alapszik. Wilhelm Keller és Peter Wesenauer ismert és kedvelt műveit Klemens Vereno egészítette ki új kompozíciókkal, valamint állította össze egyetlen előadássá. A rendezésért ezúttal is az elmúlt évben debütáló Veronika Pernthaner felel. A program részét képezi egy korábban alig bemutatott betlehemi játék is Tobi Reiser tollából, 1971-ből.

A Mirabellplatzon található St. Andrä városi plébániatemplom ad otthont a hangulatos Eredeti Salzburgi Adventnek. A program különleges időutazásra csábítja az érdeklődőket, vissza a gyermekkorunk karácsonyaihoz, valódi népzenével, barokk zenével, hangulatos adventi versekkel, prózákkal és színházi darabokkal.

A Tobi Reiser Adventi Éneklés alkalmával a Tobias Reiser zenekar, a Salzburger Dreigesang, Bertl Göttl, a Salzburger Hiatabuam és a Walchschmied Énekesek hallhatóak az egyetem aulájában.

A Salzburgi Adventi Szerenádok, a St. Blasius templom gótikus termében az igazán különleges hangulatú adventi rendezvények közé tartozik. A hangulatos gyertyafénnyel megvilágított gótikus teremben népzenei dallamok, adventi és karácsonyi énekek, zenekari művek, dalok és duettek, valamint a karácsonyi és adventi időszakhoz kapcsolódó felolvasások hangzanak el.

Betlehemi és karácsonyi kiállítások

Az Alpok országaira jellemző betlehemekből Salzburgban sincs hiány. Az érdeklődők a Betlehemi és karácsonyi kiállítás alkalmával számtalan gondos munkával készített adventi betlehemet csodálhatnak meg. Igazán látványosnak számít a Salzburgi Kézművesek (Salzburger Heimatwerk) történelmi pincéjében található betlehemi kiállítás, amely helyi művészek több mint 120 alkotását vonultatja fel.

Semmi esetre sem szabad kihagyni az érseki palota udvarán található betlehemi kiállítást sem.

A különlegességek közé tartozik még a Steingassében található Aichhorn galériában látható AIKO betlehem, amely több mint 300 figurát vonultat fel és 42 év alatt készült Brigitte Aichhorn-Kosina áldozatos munkájával. 

Salzburg templomaiban is számtalan adventi betlehemmel találkozhatunk, a Salzburgi-dómban például egy tiroli művész alkotásával, amely 1870-ből származik, a Ferences templomban egy barokk adventi jászollal 1790-ből, a Szt. Sebestyén templomban pedig egy salzburgi vonatkozású barokk betlehemmel.

A „Csendes éj” nyomában

Ha az adventi időszakban látogatunk Salzburgba, nem szabad kihagynunk, hogy a világ leghíresebb karácsonyi dalának, a „Csendes éj, szentséges éj” nyomába eredjünk.

A „Csendes éj” települések – Oberndorf, Arnsdorf, Hallein és Wagrain – audioguide vezetéssel is készülnek, amely az egyes települések „Csendes éjhez” köthető látványosságait állítja a középpontba. A különleges idegenvezetés több nyelven is meghallgatható.

Joseph Mohr 1792. december 11-én született a Steingasséban és a Salzburgi-dómban keresztelték meg. Franz Xaver Gruber 1818-ban komponálta meg a dallamot és ebben az évben karácsony estéjén adták elő első alkalommal a Csendes éjt a Salzburg közelében fekvő Oberndorfban található Szt. Miklós templomban.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play