Bátorságpróba az Alpokban

2020. szeptember 26.

print Hetedhétország.hu

Bátorságpróba az Alpokban

Már a nevük is félelmetesek, nem kezdőknek és nyuszifülűeknek valók: Harakiri és Diaboló, a két legijesztőbb pálya. Az idei év újdonsága a Black Mamba - veszélyes, mint a mérges kígyó - a kapruni gleccseren.





Már a nevük is félelmetesek, nem kezdőknek és nyuszifülűeknek valók: Harakiri és Diaboló, a két legijesztőbb pálya. Aki itt lesiklik, annak szüksége lesz erős lábakra és rengeteg bátorságra. A legtöbb rázós sípálya Ausztriában található!

Zillertal-Penken, Tirol, Ausztria


(c) Mayrhofner Bergbahnen AG/Roman Rohrmoser

Sokaknak ismerős lehet a Zillertalban található 1,2 km hosszú Harakiri pálya, amely a nevéhez méltóan az egyik legveszélyesebb pályának számít az Alpokban. A Harakiri pálya 78 százalékos lejtésével Ausztria legmeredekebb sípályája. Aki elég bátor, hogy lecsússzon, az egy speciális „Harakiri-Survivor“ emléktárgyra is szert tehet. A pálya a Knorren-csúcsról indul és a 6 üléses Knorren lift alatt húzódik.

Hahnenkamm – Kitzbühel, Tirol, Ausztria

A pálya helyenként eléri a 85 százalékos meredekséget, így még a profiknak is kihívást jelent. A pályának ezt a szakaszát csak versenyzők használhatják. Itt rendezik meg 1931 óta évente a híres „Hahnenkammrennen” versenyt, a legbátrabbak itt bátorságpróbát tehetnek: versenyzők 140 km/h sebességgel száguldanak le.

Kitzbühelben az amatőrök is kipróbálhatják magukat: a sícentrum leghosszabb lejtője a Kaser Extended, mely 7,5 km-ével és több mint 1000 m szintkülönbségével igazi kihívást jelent mindenki számára.

Kaiserburg - Bad Kleinkirchheim, Karintia, Ausztria

Bad Kleinkirchheimben találhatók Karintia leghosszabb sípályái, melyek közt van egy versenypálya is, melyen bárki kipróbálhatja magát. A Kaiserburg és a termálfürdő közötti lesiklópályát Bad Kleinkirchheim büszkeségéről, a legendás olimpiai bajnokról, Franz Klammerről nevezték el. A Franz Klammer pálya maximális lejtése 76 százalék a pálya felső részén. A pálya egyébként a városban megrendezett Franz Klammer - sívilágkupa egyik szakasza.

Skigebiet Golm – Montafon, Vorarlberg, Ausztria

Na ennek már a neve is ördögi: Diabolo. A 70 százalék meredekségű pálya várja a bátrakat! Szintén tartanak itt is versenyeket, az egyik neve Diabolo-Race.

Hohe Salve – Tirol, Ausztria

Minden bátorságot összeszedni és gyerünk! Hohe Salve a Wilder Kaiser/Brixental síterepen fekszik, lejtése elérheti a 74 százalékot. A SkiWelt Wilder Kaiser/Brixental Ausztria legnagyobb egybefüggő, teljesen átsízhető síparadicsoma, mely egyben az Alpok egyik leghóbiztosabb és legsokoldalúbb téli sport régiója. Az ADAC már többször a legjobb ár-érték arányú síterepnek választotta.

Gamsleiten2 – Obertauern, Salzburgerland, Ausztria

Itt találjuk Salzburg tartomány és egész Ausztria egyik legimpozánsabb, legmeredekebb sípályáját a Gamsleiten 2-t.

Gamsleiten 2 - Wahrzeichen von Obertauern

Gamsleiten 2 (c) Tourismusverband Obertauern

Obertauern számára egyébként a hírnevet az hozta meg, hogy itt forgatta 1965-ben a Beatles „Help” című filmjét, és ekkor ismerkedtek meg az együttes tagjai a sízés alapjaival. Az együttes látogatásának emlékét azóta is őrzi a "Beatles Bar" nevű zenés szórakozóhely, ahol éjjel-nappal a legendás csapat zenéit hallgathatja a közönség.

Idén (2021. április 15-18.) is megrendezik Obertauernben a szezonvégi extrakategóriás havas kincskeresést. Helyszíne Salzburg tartomány lesiklópályáinak legmeredekebbike, a Gamsleiten 2. A Gamsleiten Kriterium alkalmával buzgó kincsvadászok százai szállják meg az elkerített terepet, és nagy elánnal kutatnak a hóban elásott 30 kincsesláda után. A ládák tárgynyereményeket és utazási utalványokat rejtenek.

A Black Mamba az új kihívás Kaprunban!

Kitzsteinhorn Ansicht
Kaprun, Kitzsteinhorn (c) Dietmar Sochor

A haladó sízők egy 63%-os új pályát élvezhetnek a kapruni gleccseren. A 14-es számmal jelzett pálya a Black Mamba névre hallgat, 1000 méter hosszú és 290 méter szintkülönbséget hidal át.

A 63% (kb 28°) meredekségű pálya veszélyes, mint a mérges kígyó – éles kanyarjaival és extrán meredek szakaszaival igazi zsákmány a profiknak, a legmerészebbeknek, az izgalmas kalandokat keresőknek.

Holzriese – Sexten, Dél-Tirol, Olaszország

A Holzriese sípálya a családbarát Rotwand síterepen található. A 71 százalék meredekségű sípálya leküzdésére csak az igazán bátrak vállalkozzanak!

Laber-Nordhang- Oberammergau, Bajorország, Németország

Németország legrázósabb sípályája csak a halálbátraknak való. A bajor Oberammergauban, a Laber hegyen található .A síterep egyetlen jelölt, természetesen fekete pályája,a Nordhang 84 százalékos meredekséggel vezet le a hegy aljára és igazán össze kell szednie magát annak, aki ezen végig akar menni bukás nélkül.

A nehézségét a meredeksége jelenti és számos egyéb tényező, amely ebből következik. Például az, hogy ilyen meredek pályát nem tudnak ratrakolni, ezért kisebb-nagyobb buckák és jeges részek váltogatják egymást. Sőt, a lejtő alján még egy komoly ugrató is próbára teheti azokat, akik eljutottak odáig.

Mont Fort – Verbier, Svájc

Mont Fort a "Négy Völgy sírégió" (Trois Vallées) része, amely Wallis tartomány francia nyelvjárású vidékén fekszik, és összesen öt síterepet foglal magába, ezek: Verbier, La Tzoumaz, Nendaz, Veysonnaz és Thyon. Valóságos mega sícentrum, s egyike a világ legnagyobb síterepeinek. 410 km kezelt pálya és 89 felvonó hálózza be a vidéket.

Verbier látványossága a 3300 méter magasan elterülő Mont Fort gleccser, amely nagyszerű pályákat és kiváló porhavat kínál a sízőknek és snowboardosoknak egyaránt. A Mont Fort hegyről induló pálya 15 km hosszú, s ezzel méltán került be a világ leghosszabb pályáinak a sorába. A pálya helyenként 77 százalékos meredekségű!


„Svájci fal“ - Champery, Wallis, Svájc.

"Le Mur Suisse",
a svájci fal, így nevezik a franciák Le Pas de Chavanette pályáit Champery-nél, amely a Portes du Soleil közepén fekszik. A pálya lejtése 50 százalékos, és több, akár 2 méter magas bucka is nehezíti a lesiklást.

A Portes du Soleil (magyarul: "a Nap kapuja") Trois Vallées után a világ második legnagyobb összefüggő pályarendszere, alig kétórányira Genftől. A síterep a francia-svájci határon helyezkedik el.

Erta - Kronplatz, Dél-Tirol, Olaszország

Kronplatz, olaszul Plan de Corones síterepe Dél-Tirol elsőszámú sípályája. Kronplatz egyike annak a kevés síterepnek az Alpokban, ahol öt fekete pálya van, köztük a legnehezebb a 72 százalék meredekségű Piculin - San Martino .

Van egy titkos tippünk azoknak, akik bátorságukat mások figyelme nélkül próbálják meg tesztelni. Ugyanis ez a pálya a Kronplatz síterületének egyik eldugott részén található, St. Vigilnél: a Piz de Erta-n található pálya meredeksége 60 százalék!

(Címlapfotó: Obertauern (c) Tourismusverband Obertauern)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play