Beszédes vécétörténelem Bécsben

2014. október 10.

print

Beszédes vécétörténelem Bécsben

A bécsi vécékultúra történetébe enged betekintést a Brennpunkt legújabb kiállítása, amely a higiénia, az ökológia és a technikai vívmányok fontosságára is rávilágít. Illatfal, öblítős játék és Hundertwasser humuszvécéjének elkészítési útmutatója is várja az érdeklődőket.

Noha a német nyelvben szívesen utalnak a vécére mint csendes zúgra, a Brennpunkt – a Bécsi Fűtési Kultúra Múzeumának legújabb kiállítása (1120 Bécs, Malfattigasse 4.) éppen az ellenkezőjét bizonyítja. Szégyenérzetről, intimitásról, higiéniáról, egészségről és betegségről, politikai és társadalmi történésekről, a nyilvánosság provokációjáról egyaránt mesélnek a sokáig a folyosók végére száműzött, mégis nélkülözhetetlen helyiségek.


A Grabenen található, mára turistaattrakcióvá vált
nyilvános vécéből származó szecessziós fali kézmosó.
Copyright: MA 34

A századfordulós Bécsben a társadalmi rangot is jelezte, hogy melyik nyilvános vécét választotta valaki: az elsőosztályú illemhely, ahol mosdóasztal is volt, ugyanis kétszer annyiba került, mint a másodosztályú. Ilyen first class vécének számított a Graben szecessziós nyilvános toalettje, amelynek négy évig keresték a helyét, és amely nagy feltűnést keltett azzal, hogy a föld alá süllyesztették, szemben a Ringen sorakozó illemhelyekkel.


Az EOOS ökovécéje, a kék szeparáló vécé.
Copyright: MA 34

Az ökológiai szemlélet térhódítását bizonyítja Friedensreich Hundertwasser humuszvécéjének vázlata, aki 1975 óta kísérletezett a vízöblítést és csatornázást mellőző vécé kifejlesztésével. Az általa használt toalett lényege, hogy nedves humusszal kell lefedni a székletet, így elkerülhető a szagképződés. A vizelet és a háztartásban keletkező szennyvíz semlegesítésére pedig növényi víztisztító berendezést dolgozott ki. Szintén nem kell sem víz, sem csatorna az EOOS kék szeparáló vécéjéhez, amelyet a Bill és Melinda Gates Alapítvány felhívására fejlesztettek ki. Az ökovécé újrahasznosított, biológiailag tisztított vízzel működik és rendkívül olcsó a fenntartása.


Mosdókat jelző szimbólum.
Copyright: MA 34

A „Von wegen stilles Örtchen – Toiletten in Wien” című tárlat hat témakör köré csoportosítva mutatja be a bécsi vécékultúra sokszínűségét és szemlélteti ökológia, technikai fejlődés valamint higiénia jelentőségét. De utal a mosdókra mint szexuális és kommunikációs történések helyszínére is.

A 2015. május 31-ig látható kiállítás interaktív elemeket is kínál: illatfal és öblítős játék is várja az érdeklődőket, akiket egyben arra is emlékeztetni szeretnének, hogy a világ lakosságának több mint 40 százalékának még nem áll rendelkezésére higiénikus vécé.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play