» Németország

» Németország » Mecklenburg-Elő-Pomeránia » Balti-tenger


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nyaralás Stralsund-ban, a Balti-tenger kedvelt üdülőhelyén.


Stralsund, Rügen szigetének kapuja, lenyűgözően szépen megőrzött téglagótikus építészetével. Monumentális szakrális épületek, mint a Szent Mária-templom több mint 100 méter magas tornyával, a Szent Miklós-templom három impozáns orgonájával, a Szent Jakab-templom mázas terméskővel, amely ma igényes rendezvények kulturális templomaként szolgál, vagy a gótikus kolostorépületek jellemzik a városképet. Színesen felújított nyeregtetős házak tanúskodnak az elmúlt évszázadok kereskedőinek gazdagságáról, akárcsak a városháza impozáns homlokzata.

Számos múzeum és kiállítás invitálja a látogatókat sétálgatásra és felfedezésre - a legismertebb talán a közvetlenül a Strelasundon lévő kikötőszigeten található OZEANEUM, ahol a látogatók víz alatti utazásra indulhatnak a Balti-tengeren, az Északi-tengeren és az Atlanti-óceánon át egészen a Jeges-tengerig. További regionális jelentőségű múzeumok a Tengerészeti Múzeum, a Skurrileum - Képregényművészeti Múzeum vagy a Stralsundi Játékkártyagyár. A stralsundi és greifswaldi helyszínekkel rendelkező vorpommerni színház koncertek és színházi előadások széles választékát kínálja.

Az állam fővárosától, Schwerintől alig több mint félórányi autóútra fekvő Wismart a középkor óta a tengerparti élet alakította. A tengerészeti hagyományok a régi kikötőben elevenednek meg, amely a mai napig nagyrészt megmaradt. Innen indulnak kirándulóhajók a Balti-tengerre, a kikötőmedence körül pedig helyi halászok árulják frissen fogott specialitásaikat közvetlenül a hajóról. A tengerentúli kikötőben, közvetlenül a szomszédban nagy sétahajók kötnek ki.

Az óváros a múltból származó hatalmas épületekkel nyűgöz le. A központban Észak-Németország egyik legnagyobb piactere terül el több mint 10 000 négyzetméteren. A város központjában található a város nevezetessége, a wismari Wasserkunst, amelyet különböző korokból származó nyeregtetős házak vesznek körül. Innen már csak néhány lépés a gótikus Szent Nikolai-templom, a világ második legmagasabb téglabazilikája, a Georgenkirche a kilátóteraszával.

Városháza

Városháza, Stralsund, Homlokzat, Tégla, Történelmi

(c) pixabay

Harmincéves háború

Drámai jelenet lehetett 1628-ban, amikor a mai Németország területén lévő Stralsund erődítménygyűrűvel védett óvárosából közeledő protestáns zsoldosok összecsaptak Wallenstein császári csapataival.

A császári hadvezér zsoldosai, akik egy lövészárokban kerestek menedéket a városkapu előtt, már csak egyetlen esélyt láttak életük megmentésére. Páni félelmükben eldobálták fegyvereiket és elfutottak a hátország felé. Wallenstein két katonája azonban túl későn ismerte fel a veszélyt. A stralsundiak még az árokban megrohanták és lekaszabolták őket.

A rajtaütésszerű támadás után csaknem 400 évvel régészek a véres esemény maradványaira bukkantak. A hasukon fekvő zsoldosok lábán még ott van a bőrcipő, csontvázukat szövetmaradékok borítják. Alattuk és mellettük teljes összevisszaságban fegyverek hevernek: vasvégű vagy szöges buzogánnyal felszerelt hat lándzsa, hat kard és három muskéta. Két tűzfegyver famarkolatán W.N. és O.N. monogramok. "A csatatér olyan, mint a megdermedt élet. A lelet sokkal közérthetőbbé teszi a harmincéves háború drámaiságát, mint bármely alaposan átgondolt kiállítás" - mondta Marlies Konze, az ásatás vezetője.

"Szenzációs ez a lelet" - vélekedett Heiko Schäfer, a kulturális és műemlékvédelmi hivatal illetékese. Különösen a harmincéves háború jellegzetes, különféle fegyvereinek gyűjteményét tartja parádésnak.

Stralsund az 1618 és 1648 közötti háborúban a legtöbbet ostromlott északi városokhoz tartozott. Wallenstein, aki 1628-ban a helyszínen irányította a rohamot, állítólag kijelentette: "ha a várost hét lánccal és lakattal kötöznék is az éghez, akkor is lehoznám". A Hanza-város mégis bevehetetlennek bizonyult számára. 1628 július közepén - heteken át tartó ostrom után - csapatai visszavonultak. Történeti források szerint az ostrom mintegy 12 ezer zsoldos életét követelte.

Az előkerült két zsoldos csontvázát a régészek lerajzolják és dokumentálják. Az emberi maradványokat ezután darabról darabra elviszik és - ha lehet - tüzetesen megvizsgálják. A leletek közvetlen közelében nemrégiben két tömegsírt találtak 10, illetve 25 csontvázzal. Az egyik sír feltehetően a harmincéves háborúból származik, a másik régebbi és valószínűleg a nagy északi háború alatt, 1715 körül keletkezett.

Ozeaneum: Az óceán csodái Stralsundban

2008 óta látogatható a Balti-tenger menti Stralsund látványossága, a tenger élővilágát hatalmas akváriumokban bemutató Ozeaneum. Tizennégy medencéjében és 39 óriási akváriumában 7000 különféle tengeri lény kapott helyet. A legnagyobb egy kékbálna, amely 26 méterre nőtt.

Az új tengeralatti óriás akvárium a Balti-tenger partján fekvő Stralsundban található. Az NDK egykor hatalmas hajóépítő- és kikötővárosa gyorsan fejlődik, új utak és hidak könnyítik megközelítését. A fejlesztéshez tartozik a tengert és állatvilágát bemutató múzeum-együttes is.

A tengerek élővilágát az évi félmillióra taksált látogató 14 hatalmas medencében és 39 akváriumban láthatja. Az utóbbiakban 40 ezer fürdőkád megtöltésére elegendő (6 millió liter) édes- illetve tengervizet cserélnek majd folyamatosan, a 7000-féle tengeri élőlény számára.

A 2500 heringet befogadó legnagyobb akvárium elülső, 30 centiméter vastagságú üvegfala 10 méter hosszú és 5 méter magas. Egy külön akváriumban mutatják be az árapály jelenséget, persze gyorsítva, fél óra alatt.

Látható az egyik vízzel borított tárlóban a GEO német kutató-tengeralattjáró is, amellyel Hans Fricke oceanológus 1987-ben a Komore-szigetek előtt megtalált egy kihaltnak hitt, fürtös-uszonyos tengeri lényt.

A tenger óriásainak életnagyságú modelljeit bemutató csarnokban látható többek között a Föld legnagyobb állata, a 26 méter hosszú kékbálna, egy 15 méteres ámbráscet, hatalmas ráják és egy, éppen öt kicsinyét szoptató bálna anya is.

Természetesen előadótermek, a gyermekek részére külön tengerismertető játszótér is segíti az ismeretbővítést. Az Ozeaneumba szóló jeggyel meg lehet tekinteni a közeli Darss-félszigeten, a napjainkra már erdővel körbevett világítótoronyban berendezett Nautineumot, azaz a hajózási múzeumot is.

2010-ben a stralsundi óceanárium lett az év múzeuma Európában.

Wallensteintage Stralsund

Július közepén történelmi látványosságokkal, zsonglőrökkel, kézművesekkel, felvonulással és fúvószenekarral emlékeznek meg a harmincéves háború idejéről és Stralsund 1628-as győzelméről Wallenstein csapatai felett, amelyet svéd támogatással nyertek meg.Tartomány:Mecklenburg-Elő-Pomeránia
Cím:Stralsund
GPS: 54° 18′ 34.67304″, 13° 4′ 55.50456″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward