Tombol a vihar Ausztriábn

2014. október 22.

print

Tombol a vihar Ausztriábn

Helyenként százötven kilométeres óránkénti széllökésekkel vonult át szerdára virradóra Ausztria felett a vihar, és az ország több részén közlekedési fennakadásokat, több ezer háztartásban áramszüneteket okozott. Az előrejelzések szerint szombaton már napos lesz az idő Ausztriában, azonban marad a hűvös idő.Helyenként százötven kilométeres óránkénti széllökésekkel vonult át szerdára virradóra Ausztria felett a vihar, és az ország több részén közlekedési fennakadásokat, több ezer háztartásban áramszüneteket okozott. 

 


A Semmering csúcsainál a széllökések sebessége elérte az óránkénti 155 kilométerest is. Az innsbrucki reptéren 125, az alsó-ausztriai Sankt Pöltenben és Bécsben több mint száz kilométer/órás széllökéseket mértek.

Bécsben kidőlt fák, leszakadt ágak miatt száz esetben riasztották a tűzoltókat. A bécsi helyi vasút felsővezetéke megrongálódott, ezért egy rövid szakaszon egy sínre terelték a vasútforgalmat szerda kora reggel.

 


Az első hó Pinzgauban


Burgenlandban kilenc tűzoltóegység dolgozott az éjszaka, főleg kidőlt fák és elárasztott pincék miatt riasztották őket.

Salzburg tartományban több mint száz esetben hívták a tűzoltókat, 780 ember dolgozott az éjszaka folyamán a károk elhárításán. A tartományban hatszázan maradtak áram nélkül. Pinzgauban a vihar kocsikat rongált meg és két háznak a tetejét szakította le. Szerda délutántól nagyobb havazásra számítanak a térségben.

Vorarlbergben a késő esti órákban tombolt legerősebben a vihar. A tűzoltókat 122 esetben riasztották, leginkább kidőlt fák miatt. A környék néhány útszakaszán, például St. Anton közelében már kötelező a hólánc.

Felső-Ausztriában 485 alkalommal hívták a tűzoltókat, csaknem 2300-an dolgoztak egész éjjel a károk helyreállításán. Éjszaka 20 ezer háztartásban nem volt áram, szerda reggel hatszáz család volt még áram nélkül. Bad Ischlben egy épület leszakított teteje megrongálta a szemközi házat is. Egy ember megsérült, állapotáról nem érkezett pontos jelentés.

Karintiában a helyi tűzoltókat száz alkalommal riasztották. A kidőlt fák autókat rongáltak meg és elszakították a vezetékeket, ezért délelőtt még csaknem háromezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás.

Stájerországban kilencszázan dolgoztak egész éjjel, hogy a pincékbe ömlő vizet kiszivattyúzzák, valamint az utakat eltorlaszoló kidőlt fákat és leszakadt ágakat eltávolítsák az utakról. A kora délelőtti órákban 1500 háztartás volt még áram nélkül Stájerországban.

Tirolban az éjszaka folyamán 30 ezer háztartásban nem volt áram, kora reggelre ez a szám 250-re csökkent. Néhány út járhatatlanná vált.

Az autópályákon csak hajnalban voltak fennakadások, az A12-es autópályán (Inntalautobahn) a tiroli Wörgl és Wiesing között az útra hulló ágak miatt voltak lezárások, az A2-es autópályán (Südautobahn) a világítás hibásodott meg.

A vonatközeledés felsővezeték-szakadások miatt akadozik. A karintiai Feldkirchen és Glanegg között előreláthatólag csütörtökig, ausztriai Bad Ischl és a stájerországi Bad Mitterndorf között a hét végéig pótlójárat közlekedik majd.

Az előrejelzések szerint szombaton már napos lesz az idő Ausztriában, azonban marad a hűvös idő, hajnalban fagypont alatti hőmérséklet, napközben legfeljebb 14 fok várható a hétvégén.MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play