» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Erzsébet híd melletti templom tornyaiban található kilátóból páratlan panoráma nyílik Budapestre.


A templom története

A templom létezésének biztos dátumaként a krónikák I. Endre király uralkodásának idejét, közelebbről az 1048-as esztendőt jelölik meg.

1211-ben ebben a templomban tartották Thüringiai Lajos őrgróf eljegyzését a magyar királylánnyal, akit ma Árpád-házi Szent Erzsébet néven ismer a világ.

Abban az időben a templom kéttornyú, román stílusú bazilika volt. Egykori félköríves szentélyének falmaradványait ma is őrzi déli tornya.

A 14-15. század fordulóján az épületet gótikus stílusban átalakították. A 16. században - egy ideig - a törökök ezt a templomot használták mecsetnek. Azt követően ez volt az egyetlen keresztény templom, amelynek működését másfél évszázadon keresztül megtűrték Pesten.

1725-től a rommá vált templomhajó nagy részét barokk stílusban helyreállították. A 18. század elején a jezsuiták, majd 1756-tól néhány éven át a piaristák vezették a plébániát. 

Kilátó

2020. június végén kilátópont nyílt a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomának tornyaiban.

A Dunára, a budai hegyekre és a Klotild-palotákra nyíló panoráma megtekintéséhez az Erzsébet-hídhoz közelebb álló, 52 méter magas, Liszt Ferenc nevét viselő toronyba 3 személy befogadására alkalmas lifttel lehet feljutni, ahol timelapse videón is bemutatják a fővárosi kilátást.

A másik torony ablakainak mélyedéseiben érintőképernyős monitorok találhatók, amelyek 7 nyelven adnak tájékoztatást a budai oldal látnivalóiról. A látogatók mindkét toronyban két emeleti szintet kereshetnek fel.

A rendkívül rossz állapotú tornyok felújítása 2018 végén kezdődött, mindkét helyen több mint 20 tonnás acélszerkezeteket kellett beépíteni úgy, hogy a történeti falak művészeti értékei ne sérüljenek. A tornyokban régészeti kutatás zajlott, a 12. századi román falmaradványt restaurálták, megtisztították a belső falakat.

A tornyok felújítása során biztonságos lépcsőt és korlátot alakítottak ki az emeleti szintek eléréséhez, illetve beépíttek egy liftet is, amellyel könnyen és gyorsan elérhetők a kilátópontok szintjei.

Az emeleti homlokzat mögött egy sétányt is kialakítottak, ahol át lehet sétálni az északi toronyba, ahonnan teljes panoráma nyílik a Dunára és a budai oldal felé. A látogatók a torony lépcsőin sétálhatnak le ismét a templom földszintjére.

A templom és a kilátótorony minden szerdán 14 órától szakképzett tárlatvezető kíséretében is megtekinthető, a sétán a vendégek megnézhetik többek között Szent Gellért ereklyéjét, a török-kori mihrábot, a 14. századi Trónoló Madonna freskót, a 2017-ben újra megnyitott altemplomot, valamint a toronykilátóból a budai oldal panorámáját.Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Belvárosi Plébániatemplom
GPS: 47° 29′ 31.99848″, 19° 3′ 8.14558″
Honlap: http://www.belvarosiplebania.hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward