» Magyarország

» Magyarország » Győr-Moson-Sopron » Szigetköz


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Győr, a folyók városának hangulatos utcáin bolyongva bepillantást nyerhetünk barokk korba.


BAROKK BELVÁROS

A Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca találkozásánál fekvő Győr Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa.

Győr a barokk korban vált európai értelemben igazi várossá. A török megszállás alól felszabadult város a XVII. században nyerte el mai jellegét. Maga a városszerkezet is ekkor vált szabályossá, igazán komponálttá. A település fontos pontjait szobrokkal jelölték meg. Ilyen "fontos helyre" került a Széchenyi téri Mária szobor, a Frigyládaszekrény vagy a Káptalandombon Szent Mihály szobra. Számtalan templom épült, ezek adják máig a város gazdag és mozgalmas sziluettjét.

A hangulatos győri utcák, terek, a házakon lévő régi cégérek, szűk sikátorok visszarepítenek bennünket az időben, az épületek, múzeumok, templomok, az Esterházy-palota mind rengeteg kincset rejtenek. 

Győr barokk templomai

A templomépítészetben a Szent Ignác templom Róma első barokk templomainak mozgalmasságát követi, belső terében a való világ és a túlvilág egyesül. A karmelita templom a XVIII. század remeke: belső terének lendületét merész kupolája biztosítja. A festészet és szobrászat is ennek az egységes, mozgalmas világnak a bemutatására vállalkozott. Győrben a legjobb európai festők és szobrászok alkotásaival találkozunk. A Szent Ignác templomot többek között a híres osztrák művész, Paul Troger díszítette, a gótikus templomból lendületes, monumentális térré átformált bazilikát pedig az ugyancsak osztrák festő, Franz Anton Maulbertsch képei teszik gazdaggá. De a barokk polgári építészetet is ugyanez a kivételes igényesség és magas művészi minőség jellemzi.

Káptalandomb

Győr legősibb része a főtértől nem messze fekvő Káptalandomb az 1000 éves püspökség számos emlékével. Itt áll a Nagyboldogasszony-székesegyház, amelynek gótikus kápolnája Magyarország egyik legfontosabb ereklyéjét, Szent László aranyozott, drágaköves hermáját őrzi a lovagkirály koponyacsontjával. Miután megtekintette a Székesegyház melletti ősi templom földszint alatt kiásott romjait, fedezze fel a Püspökvárat is. Helyet kapott még a dombon két királyunk szobra, a Brenner János Hittudományi Főiskola kastélyszerű épülete, valamint az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, amelynek kiemelt látványosságai a főurak által adományozott ötvöskülönlegességek és Magyarország legnagyobb kódexe.

Püspökvár és a püspöki palota

A legteljesebben megmaradt középkori püspöki rezidencia Magyarországon. Az épület – az újkor első két századát leszámítva – püspöki lakóhelyként szolgált egykor és szolgál ma is, a Szent Korona is többször megfordult itt. A győri Bazilikát Szent István uralkodása alatt alapították, a magyar korona mellett a legfontosabb egyházi relikviánk, a Szent László-herma itt található.

A Püspökvár kilátótornyából mesés panoráma nyílik a városra és a folyókra, míg pincéje egy második világháborús kiállításnak ad otthont.

Kreszta-ház

A város egyik legrégebbi épülete fehér falaival és zöld zsalugátereivel mediterrán hangulatot kölcsönöz az apró Gutenberg térnek. A ház ma a győri születésű kerámiaművész, Kovács Margit életmű-kiállításának ad otthont.

Frigyláda-szobor és Jedlik-csobogó

A Gutenberg téren egymástól néhány lépésre két ikonikus alkotás kéri figyelmünket. A ragyogó barokk Frigyláda-szobor a helyőrség egyik bigámiával vádolt katonájának történetéhez kapcsolódik, míg a hatalmas türkiz szódásüveg – amely ivókútként is szolgál –Jedlik Ányos, a szódavíz feltalálója előtt tiszteleg.

Bencés templom és rendház

Csodáljuk meg a város főterét szegélyező bencés épületegyüttes pazar Loyolai Szent Ignác-templomát. Az oltárkép, a felbecsülhetetlen értékű barokk szószék és az orgonaszekrény 18. századi mesterek munkája. A kolostor részeként ma is eredeti funkciójában működik a patikamúzeum.

Vastuskós-ház

Az épület kétemeletes, hengeres sarokerkélyéről és az alatta álló egykori cégérről, a vaslemezzel borított, kovácsszegekkel televert fatörzsről nevezetes. Itt láthatjuk a jeles 20. századi alkotók – Kassák Lajos, Bálint Endre, Victor Vasarely és Kondor Béla – munkáit bemutató Patkó Imre-gyűjteményt is.

Füles-bástya

A belvárosi Füles Bástyában kialakított interaktív ökológiai bemutatóhelyen Dél-Amerika őserdeinek élővilága elevenedik meg.



Tartomány:Győr-Moson-Sopron
Település:Győr
GPS: 47° 41′ 15.3924″, 17° 38′ 4.8534″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward