Cicahotel kóbor bécsi macskáknak

2014. december 19.

print Hetedhétország.hu

Cicahotel kóbor bécsi macskáknak

Húsz cicahotel várja Bécsben az elkóborolt macskákat.Ezek szigetelt, két rekeszből álló, felhajtható tetejű faládák, amelyekben két-három cica húzhatja meg magát a hideg téli napokon.

Idén már több mint négyszáz gazdátlan cicát ivartalanítottak és vittek vissza a revírjükbe Bécsben, ahol 2013-ban indult a kóbor macskák populációjának kordában tartását célzó projekt. A város cicahoteleket is készíttetett a számukra.

Az osztrák főváros és a Vier Pfoten 2013 tavaszán indította útjára közös projektjét, amelynek célja, hogy humánus módon tartsa kordában a kóbor cicák számát Bécsben. Ennek keretében befogják, ivartalanítják, beoltják és chippel jelölik meg a város parkjaiban, pincéiben és lépcsőházaiban gazdátlanul élő macskákat, majd visszaviszik őket a revírjükbe.

Copyright: Jobst / PID

„Sokéves nemzetközi tapasztalataink azt mutatják, hogy a kóbor macskák kolóniáit egyetlen humánus és értelmes módon lehet kordában tartani: ha minden állatot ivartalanítunk” – mondja Heli Dungler a Vier Pfoten alapítója és ügyvezetője. Idén eddig összesen 420 cicát ivartalanítottak és vittek vissza a megszokott élőhelyükre, városszerte összesen 150 helyen dolgoztak. Az állatok szállítását két macskamobillal végzik, most pedig további húsz cicahotelt helyeznek ki a város megbízásából.

Ezek szigetelt, két rekeszből álló, felhajtható tetejű faládák, amelyekben két-három macska húzhatja meg magát a hideg téli napokon. A ládákban önkéntesek cserélik a szalmát, és ők etetik a gazdátlan, már nem szocializálható állatokat. Bécsben egyébként több mint 220 helyen gondoskodnak az állatbarátok a szerencsétlen sorsú szobatigrisekről.

„Noha Ausztriában törvény tiltja az állatok kidobását, sajnos újra meg újra előfordul, hogy szélnek eresztik őket. Amennyire csak lehet, szeretnénk segíteni ezeknek az állatoknak” – mondja Ulli Sima állatvédelmi városi tanácsnok a projekt kapcsán.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play