2015-ben gyaloglás a divat Bécsben

2015. január 6.

print

2015-ben gyaloglás a divat Bécsben

Egy éven át a gyalogosok állnak a középpontban az osztrák fővárosban, ahol sétáló kávézókkal, internetes kívánságdobozzal, mezítlábas akadálypályával igyekeznek felhívni a figyelmet erre az egyszerű helyváltoztatási módra.Egy éven át a gyalogosok állnak a középpontban az osztrák fővárosban, ahol sétáló kávézókkal, internetes kívánságdobozzal, mezítlábas akadálypályával igyekeznek felhívni a figyelmet erre az egyszerű helyváltoztatási módra.

 


„A gyaloglás évében olyan termékeket és szolgáltatásokat kínálunk a bécsieknek, amelyek még kényelmesebbé és vonzóbbá teszik számukra a gyaloglást. Ilyen például az első bécsi gyalogostérkép vagy az a mobilalkalmazás, amely lépésszámlálót is tartalmaz” – mondja Petra Jens gyalogosügyi megbízott.

 


A nemrég sétálóutcává átalakított Mariahilferstraße.
Copyright: Walk21 / MA 18


A Bécsi Mobilitási Ügynökség (Mobilitätsagentur Wien) célja, hogy az egész éven át zajló akcióival és rendezvényeivel felhívja a bécsiek figyelmét a gyaloglás pozitív hatásaira emberre és városra egyaránt.

A „Sétáló kávézók” nevet viselő program keretében például a résztvevők egy körülbelül egyórás séta során fedezhetik fel környékük eldugott látnivalóit, majd egy kávé mellett elmondhatják a véleményüket és a gyalogosok életének megkönnyítésével kapcsolatos ötleteiket a döntéshozóknak.

 


A Stephansdom környékén is sok gyalogos fordul meg.
Copyright: Walk21 / MA 18


Egy internetes kívánságdoboz segítségével bárki kérhet magának zebrát, gyorsabb lámpaváltást a kereszteződésben vagy a járdát eltorlaszoló autósok megzabolázását. A Mobilitási Ügynökség mezítlábas akadálypályája pedig az ember legalapvetőbb, de sokszor méltánytalanul elhanyagolt mobilitási eszközére hívja fel a figyelmet, amelyet már Leonardo da Vinci is a természet műremekének tartott.

A gyaloglás évének csúcspontja a Walk21 konferencia lesz 2015. október 20-23. között. A 2000-ben Londonból kiinduló konferenciasorozat célja, hogy döntéshozók, szakemberek, politikusok bevonásával olyan városokat és közösségeket hozzanak létre, ahol az emberek szívesen gyalogolnak, valamint támogassák azokat a kezdeményezéseket, amelyek a gyaloglásra ösztönző környezetet teremtenek. A nemzetközi szakmai fórumnak először lesz Bécs a házigazdája.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play