Tanfolyamok a lavinaveszéy miatt Ausztriában

2015. január 10.

print

Tanfolyamok a lavinaveszéy miatt Ausztriában

Tanfolyamok indítottak a veszélyes lavinahelyzet miatt az ausztriai Vorarlberg és Tirol tartományokban az osztrák hegyimentők.

Tanfolyamok indítottak a veszélyes lavinahelyzet miatt az ausztriai Vorarlberg és Tirol tartományokban az osztrák hegyimentők.

 


A biztonságos téli sportolást népszerűsítő osztrák szervezet, a SAAC Vorarlbergben hét, Tirolban egy lavinaismereti kurzust tartott a hétvégén. A SAAC hegyimentők és szakértők részvételével szervezett tanfolyamai ingyenesek, előzetes bejelentkezés nem szükséges, de ajánlott, mivel az ötven fős kurzusok hamar betelnek. A következő kétnapos foglalkozások Vorarlbergben január 17. és 18-án, január ill. február végén és március 15-től lesznek.

 


A friss hó és az erős szél miatt Vorarlbergben nagy a lavinaveszély, Tirolban a hét vége óta ötből négyes fokozatú figyelmeztetés van érvényben a hegyekben 2400 méter felett. A szakértők azt tanácsolják, hogy szabad terepen ne síeljenek a látogatók.

 


A lavinahelyzet már január eleje óta kritikus, a múlt héten Vorarlbergben egy olasz síelőt, Tirolban két fiatal amerikai sportolót temetett maga alá a hó, Dél-Tirolban és egy háromfős társaság egyik tagja veszett oda, a salzburgi Obertauernben egy német turista szenvedett lábtörést a lezúduló hótömegtől.
Az 1998 óta működő SAAC ma már évente csaknem 25-30 ingyenes képzés tart országszerte, a kurzusoknak eddig összesen több mint 16 ezer részvevője volt. A szervezet nemcsak a sízőkre és snowboardosokra, hanem a kijelölt pályákat elhagyó, a mély hóban leereszkedő síelők oktatására is odafigyel.

 


A szakértők figyelmeztetése szerint a lavinahelyzet akár egy fél nap alatt is megváltozhat, ezért a sítúrák szervezése előtt mindenképpen tájékozódni kell az aktuális lavinahelyzetről. A túrázók nemcsak online szerezhetnek információkat, hanem a tartományi riasztási központnál (Landeswarnzentrale) SMS-ben is értesítést kérhetnek a hóhelyzetről, valamint www.snowsafe.at internetes oldalon lavinafigyelő mobilapplikációt is letölthetnek.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play