Boltok nyitvatartása Franciaországban

2015. január 23.

print

Boltok nyitvatartása Franciaországban

Egy klasszikus francia vásárlási hét hétfőtől szombatig tart. A vasárnapi nyitvatartás már nagyon régóta napi téma Franciaországban. Hagyományosan (1906 óta) zárva vannak a boltok.

Egy klasszikus francia vásárlási hét hétfőtől szombatig tart. A vasárnapi nyitvatartás már nagyon régóta napi téma Franciaországban. Hagyományosan (1906 óta) zárva vannak a boltok.

 


Egy klasszikus francia vásárlási hét hétfőtől szombatig tart. A boltok nagy városokban egész nap nyitva vannak, de kisebb helyeken ne számítsunk erre - általában 12.30-től 13.45-ig zárva tartanak.

A nagy szupermarketek (pl: Carrefour, Auchan), 8.30-tól 20-ig vannak nyitva. Ami a 24 órás nonstop nyitva tartást illeti: a gyógyszertárakon kívül szinte semmilyen bolt nem tartja.

 


A vasárnapi nyitvatartás már nagyon régóta napi téma Franciaországban. Hagyományosan (1906 óta) zárva vannak a boltok, kivéve a karácsonyt megelőző pár héten, illetve reggelente néhány szupermarket is nyitva lehet (9-13).

 


Egy vasárnap is nyitva tartó üzlet


Az ügy már régen kezdődött, Marseille-ben. Néhány külvárosi belvásárló központ nyitva volt vasárnap- azonban ezt a kormány illegálisnak nyilvánította, és megbírságolták a boltokat. 2008-ban még az IKEÁ-t is megbüntették 450.000 ezer euróra, mert nyitva voltak vasárnap. Ma már ők is megtehetik ezt, de valójában most is csak Párizsban és környéken nyitnak ki.

Csak több tüntetés után engedett a kormány, és nyomás hatására 2009-ben a parlament megváltoztatta a törvényt: engedélyezték a fő vásárlási területeknek a nyitvatartást Párizsban, Lille-ben és Marseille-ben, valamint a nagy turistalátványosságok körül Franciaország szerte (például Nizza, Le Havre, Bordeaux).

 


A vasárnapi nyitva tartást hirdető plakát


Nicolas Sarkozy korábbi miniszterelnök már korábban is be akarta ezt vezetni, sőt, kampányában is felhasználta, de a katolikus egyház és az akkor ellenzékben lévő szocialisták tiltakozása mellett saját pártjában is tiltakozásra talált.

A nagy bevásárló központok évente öt vasárnapon lehettek nyitva. Ez már egy hatalmas lépés volt, annak ellenére, hogy a vásárlók többet akartak.

2014. őszén vették elő újra az ügyet, és a legújabb törvényjavaslat szerint Párizsban már minden bolt akármikor nyitva lehet, akár vasárnap is (máshol még nem). A legnyomósabb ok a turizmus volt: „A turizmus egyértelműen a kulcsszektor Franciaországban" mondta Laurent Fabius külügyminiszter.

 


„Egy turista, aki vasárnap érkezik, és zárva találja a boltokat, nem fog visszajönni másnap. Óriási probléma, hogy nagyon sok turista vasárnaponként inkább átmegy Londonba vásárolni” mondta Nathalie Kosciusko-Morizet, a Sarkozy-kormány korábbi minisztere, arra alapozva, hogy Londonban –Párizs nagy ellenfele – hétnapos vásárlási kultúra van.

A nyitva tartás mellett tüntetők nagyrészt a munkások. „Meg kell engednünk a munkásoknak, hogy dolgozzanak vasárnap is” mondta Emmanuel Macron, gazdaságminiszter „amíg megfelelően fizetik őket, dolgozni akarnak extra fizetésért.” A kormány reméli, ezzel a munkanélküliséget is sikerül majd csökkenteni.

A nagy áruházak a javaslat szerint 5 helyett 12 vasárnap lehetnek nyitva, valamint megengedőbbek lesznek a nagy pályaudvarokkal és turistazónákkal szemben.

De nagyon sokan, beleértve a Francois Hollande-féle szocialista pártot, még mindig meg akarja védeni a pihenőnapjukat, amely fontos része a francia kultúrának. Félnek, hogy ez ártani fog a munkások jogainak és kis boltok el fogják veszteni versenyképességüket a nagy üzletláncok ellen.

Anne Hidalgo, Párizs polgármester elmondta, hogy a törvényváltozás megölheti a kis boltokat a városközpontban, amelyek „kulcsfontosságúak a főváros gazdaságában és vonzerejében”.

A legújabb hírek szerint elfogadta a francia nemzetgyűlés a vasárnapi nyitva tartás bővítéséről szóló kormánypárti javaslatot. Ezek szerint az eddigi öt helyett ezentúl évi 12 vasárnapon tarthatnak nyitva az üzletek. 

Franciaországban eddig csak az úgynevezett turisztikai övezetekben engedélyezték a boltoknak, hogy minden vasárnap nyitva tartsanak. Az új törvény különbséget tesz turisztikai övezetek, kereskedelmi övezetek és nemzetközi turisztikai övezetek között, valamennyit kormányrendeletben jelölhetik ki.

A kereskedelmi zónák a vasárnapi munkavégzésről 2009-ben rendelkezett törvényben meghatározott kivételes fogyasztásúként megjelölt zónákat váltják fel. Ezekben az övezetekben a nyitva tartásnak ezentúl nincsenek korlátai vasárnap, hétközben pedig éjfélig van rá lehetőség. 

Emmanuel Macron gazdasági miniszter jelezte, hogy a nemzetközi turisztikai övezeteket elsősorban Párizsban szeretné létrehozni a kormány a Champs-Elysées sugárút és az azt keresztező avenue Montaigne környékén, a luxusboltokkal teli Vendome téren, a Saint-Honoré utcában, a belvárosi Saint-Germain negyedben, és a boulevard Haussmannon, ahol a nagy áruházak találhatók.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere az önkormányzatok szempontjából demokratikus visszalépésként értékelte, hogy a fővárosban a már meglévő turisztikai övezeteken kívül a kormány új nemzetközi turisztikai övezeteket fog kijelölni. A kormány egyébként a francia Riviérián és az Atlanti-óceán partján található Deauville-ban is tervez ilyen zónákat létrehozni.

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play