Livia és Augustus örök szerelme

2021. január 6.

print Hetedhétország.hu

Livia és Augustus örök szerelme

Augustus halálának 2000. évfordulójára restaurálták feleségének, Liviának gyönyörű freskókkal díszített villáját. Livia és Augustus szerelme nemcsak a római korban, hanem napjainkban is irigylésre méltó.





Lívia Marcus Livius Drusus Claudianus és felesége, Alfidia gyermekeként született Kr. e. 58-ban. A kicsinyítő képzős Drusilla néven is gyakran említik, ami arra utalhat, hogy második lány volt a családban. Apja, a Philippinél elszenvedett vereség után öngyilkosságot követett el.

Kr. e. 42-ben, 15-16 évesen feleségül ment Tiberius Claudius Neróhoz, unokafivéréhez. Lívia 16 évesen megszülte első fiát, a később császári trónra jutó Tiberiust.

Livia Drusilla és Tiberius
Livia Drusilla és Tiberius

Hatodik hónapos várandós volt a második gyermekével (az idősebb Drususszal), amikor kr. e 39-ben találkozott Augustussal. A história szerint Augustus nyomban szerelmes lett Liviába, és már mindkettejük válásának kihirdetése után egy nappal összeházasodtak.

Még arra sem volt tekintettel, hogy felesége, Scribonia éppen akkor várta leányuk születését, aki - mint később kiderült - Augustus egyetlen saját gyermeke lett. Scriboniától állítólag éppen Julia megszületése napján vált el.

Az esküvőt Kr. e. 38. január 17-én tartották.

Három hónappal az esküvő után Livia megszülte második gyermekét, aki apja után a Drusus melléknevet kapta. Octavianus azonnal valódi apjához, azaz Tiberius Claudiushoz küldte, aki nevelte, amíg élt.

Lívia

Livia Drusila

A házaséletük több mint fél évszázadon át tartott harmonikusan, kölcsönös tiszteletben és szeretetben. A későbbi római császári házasságok közül egyetlenegy sem hasonlítható hozzá, sem időtartamát, sem példás összhangját tekintve. Ám gyermektelen maradt, ami sok egyéni tragédiának lett oka, s meghozta a maga politikai következményeit is. Első és egyetlen gyermekük halva született. Az ok bizonyára a vércsoportok ellentétéből adódott, mert más kapcsolatokból mindkettejüknek születtek utódai. Az ókoriak szemében azonban ez az elhidegülés jele volt, vagy az istenek bosszúja.

Amikor Liviát arról kérdezték, hogyan kötötte annyira magához férjét, így válaszolt: „Valódi szerénységgel; azzal, hogy minden kívánságát szívesen teljesítettem; és azzal, hogy soha nem szóltam a dolgaiba, szerelmi kalandjait pedig nemhogy nem emlegettem föl neki, de egyenest úgy tettem, mintha nem is tudnék róluk.”

Férje pedig a legnagyobb és nyilvános tisztelettel adózott neki. Sohasem titkolta, hogy kötődik hozzá, hogy nagyon is odafigyel rá.

A császári pár a birodalom számára szerepmintává vált. Mérhetetlen gazdagságuk és hatalmuk ellenére meglehetősen szerényen éltek a Palatinuson épült házukban. Livia a római matrona eszményét testesítette meg. Nem viselt túl sok ékszert, sem kirívó ruhákat; felügyelte a háztartást.

Livia ambiciózus anyának mutatkozott, amikor fiait igyekezett minél jobb hatalmi pozíciókba juttatni. Könnyebbséget jelentett számára, hogy Augustusnak mindössze egyetlen gyermeke született, Julia a második, Scriboniávalkötött házasságából. A császárné elérte, hogy Tiberius feleségül vegye Juliát, Drusus pedig Augustus egyik szeretett unokahúgát, Antoniát vette nőül. Livia két gyermeke kiváló hadvezérként szolgálta a császárt és a birodalmat. A szóbeszéd úgy tartotta, hogy része volt az Augustus által először kiszemelt örökösök – Marcus Claudius Marcellus, Marcus Vipsanius Agrippa, Caius és Lucius Caesar – idő előtti elhalálozásában. Az ókori történetírók közül egyedül Tacitusvádolta meg ezzel, és a modern történészek nagy része elveti az intrikus Livia-képet. Mindenesetre végül Tiberius lett Augustus örököse.

Augustus Kr. u. 14-ben hunyt el, a senatus pedig hamarosan istenivé nyilvánította. Végakaratában Liviára hagyta vagyonának egyharmadát, a fennmaradó kétharmadot pedig Tiberius örökölte. Egyúttal befogadta Liviát a Julius-családba, így patríciussá tette, és megadta neki az Augusta címet. Mindezek révén Julia Augusta megőrizte politikai súlyát és hatalmát.

Livia 86 évesen halt meg 29-ben, Augustus mauzóleumában helyezték örök nyugalomra. Első házasságából született fia, Tiberius császár lett, de unokája, Claudius, dédunokája, Caligula és ükunokája, Nero is a birodalom élére került. Claudius Kr. u. 42-ben elismerte nagyanyja megistenülését, és szobrot emeltetett neki Augustus templomában, így Livia a császárkultusz részévé vált.

Augustus mauzóleuma
Augustus mauzóleuma

Livia, Rómától északra álló Prima Portai villája ma látogatott történelmi emlékhely. Itt állt a mindenki számára ismerős Augustus szobor is. Szeptember 12-től látogatható lesz a restaurált villa. Az épület falait kertet idéző freskók díszítették: az eredetiek a Museo Nazionale Romano római régészeti múzeumba kerültek. A villa falaira tökéletes másolatokat helyeztek vissza.

Casa di Livia
Casa di Livia

Livia másik háza a római Palatinuson áll (Casa di Livia), a legépebben maradt műemlékek egyike a dombon. Valószínűleg részét képezte annak az épületnek, melyben Livia és Augustus lakott. Augustus palotájától pedig közel 200 méternyire áll. Ma a ház megsüllyedt állapotban van, azaz a mai Palatinus szintje alatt helyezkedik el. Így udvarára lépcsősoron és folyosón keresztül vezet az út. Falain a freskók márványszerűen voltak megalkotva, ezeket ma is eredeti helyükön lehet megtekinteni. Az udvarról három szoba nyílik, melyek fogadószobák voltak. A középsőben az egyik freskó Hermészt ábrázolja, amint Ió mentésére siet. A bal oldali szoba fali képein állatfigurákat láthatunk, míg a jobb oldaliban tájképeket és városképeket. Az egész épület az uralkodópár szerény ízlésére vall.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play