Egon Schiele múzsájáról nyílt kiállítás Bécsben

2015. február 25.

print

Egon Schiele múzsájáról nyílt kiállítás Bécsben

Egon Schiele múzsáját, Wallyt és a modell festővel töltött éveit mutatja be a bécsi Leopold Múzeum új kiállítása.Egon Schiele múzsáját, Wallyt és a modell festővel töltött éveit mutatja be a bécsi Leopold Múzeum új kiállítása.

 


A tárlat festményekkel, fotókkal és grafikákkal dokumentálja a fiatal lány Schieléhez fűződő kapcsolatát, az általa inspirált alkotásokat és az osztrák festő ezen alkotói korszakát. A kiállításon ugyanakkor csupán egyetlen olyan fotó van, amelyen Schiele és Wally együtt szerepel.

 


Egon Schiele, Bildnis Wally Neuzil, 1912 © Leopold Museum, Inv. 453


Wally, azaz Walburga Neuzil négy éven keresztül, 1911 és 1915 között volt a festő modellje, barátja és kedvese. A szegény sorból származó lány 16 éves korától volt a művész mellett az egyik legizgalmasabb alkotói korszakában. Miután Schiele közelgő házassága miatt elváltak útjaik, Wally jelentkezett a Vöröskereszthez, és Dalmáciába utazott, ahol a fronton megsebesült katonákat ápolta, majd 1917. december 25-én skarlátban elhunyt. A nővérként töltött időszakát egy fotó is megörökítette.

A tárlaton olyan festmények láthatók, mint az elmúlás fájdalmát bemutató A halál és a lányka című híres alkotás, amelyet először állítanak ki a bécsi Leopold múzeumban. A kiállítás egyik különlegessége a Wally Neuzil arcképe című festmény, amely alátámasztja, hogy Wally nemcsak a szeretője, hanem igazi társa is volt a festőnek.

Az anyag június elsejéig tekinthető meg.

MTI 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play