Az idei tél melegebb volt az átlagnál Ausztriában

2015. február 26.

print

Az idei tél melegebb volt az átlagnál Ausztriában

Az idei tél melegebb és szárazabb volt Ausztriában, az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) legfrissebb adatai szerint a hőmérséklet 1,8 fokkal volt magasabb és a mintegy 40 százalékkal kevesebb volt a havas napok száma az ilyenkor megszokottnál.Az idei tél melegebb és szárazabb volt Ausztriában, az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) legfrissebb adatai szerint a hőmérséklet 1,8 fokkal volt magasabb az átlagnál és a mintegy 40 százalékkal kevesebb volt a havas napok száma az ilyenkor megszokottnál.

Az intézet 248 éve regisztrálja az évszak adatait, az idei téli szezon a nyolcadik legmelegebb volt a sorban.

A szokatlanul enyhe telet főleg a sík vidékeken tapasztalták, a hegyek között jellemzően a megszokott hőmérsékletet és csapadékmennyiséget mérték.

A legmelegebbet, 21,7 Celsius fokot az intézet január 10-én Grazban és a karintiai Obervellachban regisztrálta. A leghidegebb a 3437 méter magasan fekvő tiroli Brunnenkogelen volt, ahol mínusz 25,7 fokot észleltek december 29-én. A lakott településen mért legalacsonyabb hőmérséklet, mínusz 21,4 fok a 1100 méterrel a tengerszint felett fekvő tiroli Tannheimben fordult elő.

Az éves átlaghoz képest Ausztria-szerte 10 százalékkal kevesebb csapadék hullott. Felső- és Alsó-Ausztriába, valamint az ország délkeleti felébe 15 és 55 százalékkal kevesebb csapadék jutott mint az átlag, azonban Vorarlberg egyes részein és Burgenland déli felén 15 és 60 százalékkal több volt a csapadék a megszokottnál.

A meteorológiai intézet közlése szerint Bécsben 48, Innsbruckban 24 százalékkal kevesebb volt a havas napok száma. A fővárosban 17, a tiroli tartományi székhelyen 38 napon esett a hó. Bregenzben viszont 47 napon esett, így az átlaghoz képest 42 százalékkal több volt a havas napok száma.

Országszerte decemberben és januárban a mért adatok csaknem 2,5 fokkal haladták meg az átlaghőmérsékletet, februárban 0,1 fokos volt eltérés.

MTI
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play