Meteorológiai élménypark nyílt Bécsben

2015. március 22.

print MTI

Meteorológiai élménypark nyílt Bécsben

Az időjárási jelenségeket vizsgáló tudományos élménypark nyílt Bécsben.

Az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) által megnyitott tudományos és szórakoztató központ az időjárási, az éghajlat-változási és a geofizikai ismeretek átadására helyezi a hangsúlyt.

A Bécs központjában található park igazgatója szerint az interaktív tárlaton a különböző mérőeszközök kipróbálása mellett kutatni lehet az éghajlati jellemzőket vagy akár egy gleccser kialakulásának körülményeit is.

Hétköznapokon az intézetben a földrengésekről, az időjárás-előrejelzésről vagy az éghajlatról szóló tematikus vezetést is tartanak.

A programok a Citizen Science, vagyis a közösségi tudomány munkamódszerét követik, amelynek lényege, hogy a laikusok mérési eredményekkel segítik a tudományos vizsgálatokat. A földrengések megfigyelésére korábban már telefonos alkalmazást is kifejlesztettek, amellyel visszajelzés küldhető az észlelt földmozgásról.

A központ céljául tűzte ki, hogy bevonja a fiatalokat a kutatói munkába, és ösztönözze őket a tudományos élet megismerésére. E célból az élményközpont munkájához csatlakozik az Osztrák Kutatási és Tudományos Minisztérium (BMWF) által indított Sparkling Science elnevezésű projekt is.

Ennek keretein belül a diákok elemezhetik a stájerországi Mürz-völgy és a Bécsi medence között észlelt földrengéseket, figyelemmel követik az éghajlatváltozás hatását a helyi növényvilágra, valamint megfigyelhetik és mérhetik az ausztriai gleccsereket. A Sparkling Science program során 2007 óta eddig több mint 15 ezer fiatal több mint 200 kutatási projektben segítette a tudósok munkáját.

Az 1851-ben alapított Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet az egyik legrégibb önálló meteorológiai szolgálat a világon. Csaknem 280 időjárási és szeizmikus méréseket végző pontot és három megfigyelő állomást üzemeltet.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play