Giro d’Italia 12. szakasz

2015. május 21.

print

Giro d’Italia 12. szakasz

Hosszú szökés után az orosz Ilnur Zakarin nyerte szerdán a Giro d'Italia 11. szakaszát. Összetettben pedig továbbra is a spanyol Alberto Contador áll az élen. Csütörtökön az Imola - Vicenza közötti 190 km-es szakasz vár a mezőnyre.Hosszú szökés után az orosz Ilnur Zakarin nyerte szerdán a Giro d'Italia 11. szakaszát. Összetettben pedig továbbra is a spanyol Alberto Contador áll az élen. Csütörtökön az Imola - Vicenza közötti 190 km-es szakasz vár a mezőnyre.

 


Dario Cioni, a Sky sportigazgatója: „Veneto egy igazi kerékpáros erőd, és minden hatalmas tömegek várnak itt minket. A szakasz sík, de a befutó túl meredek ahhoz, hogy a sprintereknek legyen esélyük. Nem az összetett menőkre tervezték, de izgalmas lehet a rövid emelkedőkkel. Két évvel ezelőtt Giovanni Visconti [Movistar] nyert Vicenzában, és nem lennék meglepve, ha megint olasz nyerne, hiszen nagyon sok összetettmenő és erős versenyző jött ebből az országból. A cél nagyon meredek- nagyjából 800 méter 10%-os emelkedéssel és nekem ez igazán jól néz ki egy olyan valakinek, mint Enrico Battaglin [Bardiani]. Marosticából származik, ami innen csak egy köpésre van, és ő az ilyen terepeken jó igazán.  Az összetettre esélyeseknek ez egy igazán trükkös utolsó órának tűnik. Könnyen veszthetsz itt időt, ezért egészen biztos lehetsz benne, hogy mindenki teljesen koncentrált lesz a végéhez közeledve.”

 


Vicenza, Palladio és a "macskaevők" városa

Vicenza Olaszország egyik leggazdagabb városa, és harmadik legnagyobb ipari központja. Itt készítik az ország arany- és ékszerállományának az egy ötödét.

 


Az első igazi települést itt a rómaiak alapították Vicentia néven, amely „győzedelmest” jelent. Egy fontos út vezetett át rajta Milánóból Triesztbe, bár jelentőségét a szomszédos Pádua mindig is elhomályosította. Ebből a korból nincs túl sok emlék a városban, mindössze két híd és egy akvadukt.

A Nyugat-Római Birodalom bukása után többször kirabolták a vandálok, vizigótok, hunok, és csak a nyugati gótok uralma alatt tudott Vicenza felépülni, bár hamarosan a bizánciak, majd a lombardok, végül a frankok foglalták el.

899-ban a magyarok porig rombolták, és később a német-római segítséggel épült újra. Aktív szerepet vállalt a Lombard Ligában, I. Barbarossa Frigyes ellen.

1814-ben az Osztrák Birodalom foglalta el a várost, azonban 1848-ban felkelt a nép az idegen uralom ellen, sokkal erősebben, mint bármely más olasz települést, Milánót és Bresciát kivéve.

A két világháborúban Veneto régióban Vicenza szenvedte a legnagyobb károkat, a szövetségesek számos műemléket lebombáztak.

Veneto régió tele van Andrea Palladio remekműveivel; ez ugyanígy igaz Vicenzára, ahol összesen 39 található ezek közül, legtöbb a Világörökség része. Palladiót a korszak legjobb építészének tartják eleganciája és egyedülálló stílusa miatt.

 


Itt található a leghíresebb műve is, a Villa Almerico Capra, azaz a La Rotonda. A 16. században építette egy püspök számára, aki úgy döntött, hogy a pápa melletti szolgálatból visszavonul, és a szülővárosában telepedik le. Világszerte számos épületet inspirált, például az Egyesült Államokban Jefferson elnök házát Monticello-ban. A La Rotondát Tiepolo festmények és freskók díszítik.

Palladio utolsó művét, a Teatro Olimpico színházat a fia fejezte be. A római színházak mintájára tervezték, és görög mintára állandó díszlettel van felszerelve. Ha valaki itt vesz egy jegyet, az egész napra ingyenesen látogathatja a város számos múzeumát.

 


Palladiót a saját maga tervezte Santa Corona templomban temették el.

 


A közelben található a Monte Spaccata hegy, amelyhez egy legenda is kapcsolódik: egy fiatal hegymászó, Giordano az erdőben észrevett egy gyönyörű fiatal lányt hosszú hajjal és szerelmes lett belé. A neve Etele volt, és Giordano elhatározta, hogy feleségül veszi. Az öreg és bölcs hegymászók azonban igyekezték lebeszélni szándékáról, mert tudtak az átokról, amely befolyásolja a lány jövőjét: el fog ő is tűnni a világból, amikor anyja, az erdő boszorkánya meghal. Hiába győzködték azonban, Giordano hajthatatlan volt: összeházasodtak és egy kis házikóban telepedtek le a hegyen. Nem is álmodhattak volna nagyobb boldogságról.

 


Egy szomorú nyári napfelkeltekor azonban meghalt Maga, a boszorkány. A két szerelmes éppen aludt egymást átölelve. Etele megpróbálta elfutni, úgy, hogy ne ébressze fel férjét, de a hosszú haja felébresztette őt. A lány elfutott, Giordano utána. Hirtelen azonban a föld megrázkódott, Etele felemelkedett az égbe, és örökké eltűnt.

Hely ételek az Asagio sajt, a Baccalá alla Vicentina szárított tőkehal. Az egyik leghíresebb ünnepség a CioccolandoVi csokoládé fesztivál. Híres az itteni sprága, retek, szarvasgomba és cseresznye. A legismertebb sonka a sopressa vicentina, de készítenek például szamárhúsból is. Borok az Arcole (vörös és fehér), a Breganze (vörös és fehér), a Colli Berici (vörös és fehér), a Gambellara (fehér) és Recioto di Gambellara (fehér és pezsgő), a Lessini Durello (pezsgő) és a Vicenza (fehér).

Az olasz „macskaevő” legenda Vicenzából ered ered, még maguk az olaszok is „mangiagatti”-nak csúfolják a vicenzaikat. Először egy 1879-es gyerekdalban jelent meg ez a kifejezés, valószínűleg a szegénységre utalt, és semmi köze nincsen az étkezési szokásokhoz. A második világháború alatt azonban állítólag tényleg ettek macskákat, mert nem volt más.

A városban született Amy Adams színésznő, Jessie James énekes, Miki Biasion rally világbajnok, Francesco Chieregati, aki VI. Adorján császárnál sok fáradozással el akarta érni, hogy segítsenek Magyarországnak törökök ellen; Luigi Da Porto, a Rómeó és Júlia című könyv írója, tőle vette Shakespeare az ötletet a drámájához; Antonio Pigafetta, Magellán egyik társa útjai során;
Vicenzában töltötte élete nagy részét Bakhita Szent Jozefina Margit, Szudán védőszentje.

Monte Berico

Útközben át fognak menni a Monte Berico-n. A legenda szerint Mária megjelent egy pásztornak két alkalommal a pestis idején. Azt mondta neki, hogy hogyha építenek egy templomot a hegyen, a járvány el fog múlni.

 
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play