Elöntötte a velencei árvíz Párizst

2015. július 3.

print

Elöntötte a velencei árvíz Párizst

A velencei őszi magas vízállásra utaló Acquaalta címmel nyílt meg csütörtökön a költői hanginstallációiról ismert Céleste Boursier-Mougenot francia képzőművész legújabb kiállítása Párizsban, a Palais de Tokyo modern művészetek múzeumában.A velencei őszi magas vízállásra utaló Acquaalta címmel nyílt meg csütörtökön a költői hanginstallációiról ismert Céleste Boursier-Mougenot francia képzőművész legújabb kiállítása Párizsban, a Palais de Tokyo modern művészetek múzeumában.

 


A Velencei Biennále francia pavilonjának tervezője ezúttal Párizsban idézte meg az olasz várost, amelyet gondolákból fedezhetnek fel a különleges kiállítás látogatói.

A kiállítótér egy 1500 négyzetméter alapterületű, 440 köbméteres medence, amely tulajdonképpen egy kisebb uszodának felel meg. Az árnyékos vizes teret körülölelő falakon pedig az árnyképek a közönség mozgását tükrözik vissza élőben, különleges akusztikus hatások közepette. Az eredetileg zeneszerző Boursier-Mougenot képzőművészeti alkotásaiban mindig fontos szerepet játszik a zene és az akusztikai elemek.

 


A látogatókat a hatalmas vizes blokk szélén egy folyó fogadja a sötétben várakozó gondolákkal. Egy hajóban négyen foglalhatnak helyet, a látogatók maguk eveznek, és sziluettjük visszatükröződését láthatják a falakon. Az installáció lényege, hogy az alkotás a befogadó környezet hatásait is ötvözve folyamatosan alakul, és átmenetileg a szemlélőt is a mű részévé teszi, amely egyszerre idézi meg az antik mitológiát és a mozi világát.

Az utazás egy külön térben ér véget, ahol habszivacsból készült monstrumok a velencei partokon a hullámokat fékező betontömbökre emlékeztetnek.

A kiállítás szeptember 13-ig látogatható.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu