Tour de France 12. szakasz

2015. július 15.

print

Tour de France 12. szakasz

A lengyel Rafal Majka nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros körverseny második hegyi szakaszát, amelyen nem történt változás az élcsoportban. Csütörtökön a Lannemezan és Plateau de Beille közötti 195 kilométeres, hegyi befutóval záruló etap vár a mezőnyre.





A lengyel Rafal Majka nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros körverseny második hegyi szakaszát, amelyen nem történt változás az élcsoportban. Csütörtökön a Lannemezan és Plateau de Beille közötti 195 kilométeres, hegyi befutóval záruló etap vár a mezőnyre.

 


Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója: „Akármi lesz is a szituáció az élen, a sárga trikós riválisainak ez egy igazán jó lehetőség, hogy próbára tegyék őt. A Plateau de Belle-t az igazi hegyimenőknek találták ki, Laurent Fignon szavaival élve ez a hegy érheti a legfelkészületlenebbül őket az összes közül.”

 


Lannemazan a Pireneusok lábánál fekszik, és leginkább a téli sportokról ismert, hiszen két olimpiai bronzérmes snowboardos és biatlonos is született a városkában. A Tour eddig négyszer járt erre, de a győztesekkel eddig nem volt szerencséje: kétszer nyert Armstrong, egy alkalommal pedig a városban bukott meg egy versenyző EPO-val. Szerencsére azonban jó történetek is fűződnek hozzá: 2004-ben Voeckler itt bizonyította be, hogy hegyimenőnek is jó, hiszen egyedül állt ellen Armstrongnak és csapatának.

 


A Gargas-barlang egy igazi rejtélyt tartogat a történészek számára: több száz kőkori kézlenyomat látszik a falakon, csakhogy ujjak nélkül.

 


A Demi-Lune vízipark a turisták nagy kedvence; ráadásul egy részét természetes vízforrás tölti fel.

A Plateau de Beille-t télen ellepik a síelők, lévén a Pireneusok egyik legnagyobb síközpontja. Nyáron a kerékpárosok veszik át a helyüket: a Tour de France is már ötödször járt erre. Utóbbi két alkalommal Thomas Voeckler volt sárgában; idén erre már kevesebb az esély. A szakaszgyőzelem egy alkalmat kivéve eddig mindig azé lett, aki végül a Champs-Élyséen is viselte a sárgát: Pantani, Armstrong és Contador (rajtuk kívül még Jelle Vanendert nyert még).

 


A Plateau des Beille élővilága lentről felfelé pontosan ugyanazt a válozást mutatja be, mintha Dél-Európából Skandináviába utaznánk: lent pineafák és pálmák vannak, míg fent már a hegyi fenyőé, a rododendroné és a hangáé a terep. Még egy lappföldi hófajd-faj is él erre már 15 ezer éve.

A Lombrives-barlangban található a világ legnagyobb földalatti ürege, 39 kilométer hosszú. A legenda szerint itt temette el Héraklész szerelmét, Pyréné-t, akiről a hegység kapta a nevét.

 


A Niaux-barlang termei is hatalmasok, egyikbe beférne a párizsi Notre Dame. Falain 14 ezer éves festmények láthatók.

 


Útközben a versenyzők át fognak menni Barbazan-on, amely egy termálváros. A fürdő 1901-ben épült egy 4 hektáros parkban. A víz kalcium és magnézium tartalma miatt gyógyítja a gyomor- és bélproblémákat.

Saint-Bertrand-de-Comminges egy Világörökségi színhely a 11. századi apátságával.

Audressein temploma, a Notre-Dame de Tramesaygues a Santiago-i úton fekszik, így a zarándokok itt is le szokták róni tiszteletüket.

A Col de la Core hegycsúcsot a „szabadság útjának" szokták nevezni, mert erre menekültek el a túszok a német fogságból kiszabadulva.

 


Tarascon-sur-Ariége-ben egy 13 hektáros óriási őskori park várja a látogatókat.

.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play