Tour de France 19. szakasz

2015. július 23.

print

Tour de France 19. szakasz

A francia Romain Bardet nyerte a Tour de France 18. szakaszát, amelyen a brit Chris Froome összetettben megőrizte az előnyét. A vasárnapig tartó viadalon pénteken a Saint-Jean-de-Maurienne és La Toussuire-Les Sybelles közötti 138 kilométeres alpesi szakasz vár a mezőnyre.A francia Romain Bardet nyerte a Tour de France 18. szakaszát, amelyen a brit Chris Froome összetettben megőrizte az előnyét.

 


A Gap és Saint-Jean-de-Maurienne közötti 186,5 kilométeres csütörtöki etapon a főmezőnytől meglógott egy 29 fős szökevénycsoport, amelyből Bardet bírta legjobban a kisebb-nagyobb emelkedőkkel nehezített utat, így ő haladt át elsőként a célvonalon.

 

 

Sikerével ráadásul a hegyi pontversenyben élen állónak járó pöttyös trikóért is harcba szállt. A szökevények között volt a spanyol Joaquim Rodríguez is, aki a szakasz elején több hegyi hajrát megnyert, így ebben a különversenyben átvette a vezetést Froome-tól úgy, hogy Bardet-val áll holtversenyben az élen.

A vasárnapig tartó viadalon pénteken a Saint-Jean-de-Maurienne és La Toussuire-Les Sybelles közötti 138 kilométeres alpesi szakasz vár a mezőnyre.

 


Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója: „Egy szoros versenyben bármikor jöhet a támadás. Különösen akkor, ha olyan emelkedők várnak a mezőnyre, mint a Col du Chaussy, a Col de la Croix de Fer, a Col du Mollard, és a befutó, a legendás Toussuire! Egy összetett esélyes sem érezheti magát biztonságban.”

A szakasz a tegnapi etap befutójától, Saint-Jean-de-Maurienne-ből indul.

A La Toussuire legutóbbi megmászása a Touron a francia sport fordulópontját hozta: Miután előző évben megnyert az Alpe d’Huez-t és a fehér trikót, Pierre Rolland itt nyerte meg második szakaszát, őt követte a célban a franciák egy másik reménysége, Thibaut Pinot, legyőzve Froome-ot, Nibalit és Wiggins-t.

 
La Tussuire egyike Franciaország legrégebbi síparadicsomainak, az első felvonót 1937-ben építették. De nemcsak az egyik legrégebbi: negyedik legnagyobb is az országban a 310 kilométernyi pályájával.

 


A Notre-Dame de l’Assomption egy kis barokk templom az erdő közepén. Egy másik, a Chapelle Notre-Dame régen az Oltáriszentség Testvériséghez tartozott.

A város fölé tornyosul a Les Aiguilles d’Arves 3514 méteres magasságával. Különösen alkonyatkor látványos, amikor a Nap eltűnik mögötte.

Specialitásai a matouille (fondü/fondű/fondue egy helyi sajtból), a rioute keksz és a bárány.

A Col de Chaussy újonc a Tour útvonalában, átlagosan 7 százalékos 14 kilométeren át. A síelők Mekkájának szokták nevezni.

 
La Chambre, vagyis A Szoba egy kis település a Maurienne völgyben. Egy kis román stílusú templom a fő látványossága.

Saint-Rémy-de-Maurienne-
ben egy, ahogy a neve is mutatja, kék tó található, a lac Bleu. Közepén egy 30 méter magas szökőkút áll.

 


A Col de la Croix de Fer-t kétszer másszák meg idén: a következő napi szakasz is tartalmazza. Átlagosan 8-10 százalékos, a végén hosszú lejtmenet várja a mezőnyt.

 
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play