Nagy az erdőtűz veszélye két osztrák tartományban

2015. augusztus 6.

print

Nagy az erdőtűz veszélye két osztrák tartományban

A tartós hőség és a csapadékhiány miatt tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Stájerországban, és magas az erdőtűzveszély Alsó-Ausztriában is.A tartós hőség és a csapadékhiány miatt tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Stájerországban, és magas az erdőtűzveszély Alsó-Ausztriában is.

Elsősorban az Alsó-Ausztria keleti részén, Bécs mellett elterülő Bécsi erdőben (Wienerwald), a Duna mentén és a tartomány délnyugati részén fekvő Mostviertel egyes részein fokozott a tűzveszély.

Az Osztrák Meteorológiai Szolgálat (ZAMG) tájékoztatása szerint szombattól nagyon magas lesz az erdőtüzek keletkezésének veszélye a tartomány északnyugati részén.

A régióban már nagyon régóta nem esett eső, a magas hőmérséklet miatt a növényzet kiszáradt, ezért a ZAMG arra figyelmeztet, hogy most a tűzgyújtás során előforduló apró figyelmetlenség miatt is könnyen lehet erdőtűz.

Nemcsak a nyílt láng használta tilos az erdős területeken, hanem a dohányzás és üveghulladék hátrahagyása is, mert az üvegre eső napsugarak lángra lobbanthatják a száraz füvet. Az autókat nem szabad tisztásokon és mezőkön leállítani, mert a járművek túlhevült katalizátora szintén könnyen tüzet okozhat.

Tűzgyújtási tilalom van érvényben az összes stájerországi erdőben is. A hivatal vezetője szerint ugyan nem ritka, hogy a nyár közepén tűzgyújtási tilalmat rendelnek el, azonban most különösen veszélyes a helyzet.

Stájerországban az elmúlt négy évben kétszáz alkalommal volt erdőtűz. A tartományi erdészeti hivatal tájékoztatása szerint az erdőtüzek 85 százalékát emberek okozzák, a leggyakrabban égő cigarettacsikk miatt kap lángra az erdő.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play