Bécsbe került Ödön von Horváth ismeretlen műve

2015. október 7.

print

Bécsbe került Ödön von Horváth ismeretlen műve

Két szenzációs szerzeménnyel gyarapodott a Wienbibliothek gyűjteménye a napokban. Ödön von Horváth eddig ismeretlen darabja, a „Niemand” és a Bambi szerzőjének, Felix Saltennek a teljes hagyatéka is Bécsbe került.Két szenzációs szerzeménnyel gyarapodott a Wienbibliothek gyűjteménye a napokban. Ödön von Horváth eddig ismeretlen darabja, a „Niemand” és a Bambi szerzőjének, Felix Saltennek a teljes hagyatéka is Bécsbe került.

 


„Világszerte ez az egyetlen példány létezik belőle” – emelte ki Ödön von Horváth eddig ismeretlen „Niemand” (Senki) című darabja kéziratának jelentőségét Sylvia Mattl-Wurm, a Wienbibliothek igazgatója, amely a napokban került az intézmény gyűjteményébe.

 


Sylvia Mattl-Wurm, a Wienbibliothek igazgatója és Andreas Mailath-Pokorny kulturális városi tanácsos bemutatják Ödön von Horváth eddig ismeretlen tragédiájának, a Niemandnak a kéziratát.
Copyright: Alexandra Kromus / PID


A 95 oldalas sokszorosított kézirat a szerző korai időszakából származik és Ödön von Horváth kézzel írt javításai is láthatók rajta. A „Niemand” egy hétfelvonásos tragédia, és egy bérházban játszódik csupa kétes hírnevű főszereplővel. A darabot 1924-ben a berlini Die Schmiede kiadó fogadta el, amely ugyanebben az évben Franz Kafkával is szerződést kötött.

A Bécsi Városházán található Wienbibliothek, amely Ausztria egyik legjelentősebb tudományos könyvtára, a berlini Stargardt aukciós házon keresztül jutott az előtte magántulajdonban lévő kézirathoz. A „Niemand” értékesítési jogaival a Thomas Sessler Kiadó rendelkezik, és könyv formában hamarosan ki is adja a darabot.

 


Felix Salten újságíró igazolványa. Copyright: Alexandra Kromus / PID


A Wienbiblothek másik szenzációs szerzeménye a Bambi szerzőjének, Felix Saltennek a teljes hagyatéka. Ezt eddig unokája, Lea Wyler őrizte Zürichben. A hagyaték nemcsak máig kiadatlan műveket foglal magában, de Salten levelezését is gyermekeivel és a kor legjelentősebb alakjaival valamint számos naplót, címjegyzéket, naptárt és fényképet is. Salten egy 70 oldalas naplóban számol be például 1902-es olaszországi körutazásának minden részletéről.

A Wienbibliothek új szerzeményei nemcsak kultúrtörténetileg jelentősek Bécs számára, de a tudományos kutatást is szolgálják majd.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play