125 éves a bécsi Szépművészeti Múzeum

2016. március 5.

print

125 éves a bécsi Szépművészeti Múzeum

Tematikus évvel ünnepli fennállásának 125. évfordulóját a bécsi Szépművészeti Múzeum. Egy ünnepi szokásokat és hagyományokat bemutató tárlattal veszi kezdetét a bécsi Szépművészeti Múzeum (KHM) fennállásának 125. évfordulója alkalmából tartott ünnepi év.





Tematikus évvel ünnepli fennállásának 125. évfordulóját a bécsi Szépművészeti Múzeum. Egy ünnepi szokásokat és hagyományokat bemutató tárlattal veszi kezdetét a bécsi Szépművészeti Múzeum (KHM) fennállásának 125. évfordulója alkalmából tartott ünnepi év.

A Feste Feiern elnevezésű kiállításon a késői középkortól a reneszánszon át a 18. századig láthatók alkotások. A szeptember 11-ig nyitva tartó tárlat nyomon követi, hogyan ünnepeltek az európai uralkodóházak, a városi polgárok vagy a falusi emberek.

A bécsi Ringstrassén található múzeumban bemutatják az ünnepi lakomák, a táncok, a szabadtéri rendezvények, a karneválok, a koronázási, az esküvői és a születésnapi összejövetelek tematikáját és kellékeit. Látható lesz többek között V. Károly német-római császár 17 méter hosszú asztalterítője, amelyet egy 1527-ben rendezett ünnepi lakomára készíttetett.

A Madridi Nemzeti Múzeum képtárából Francisco José de Goya spanyol festő Szembekötősdi című alkotása érkezett, láthatók lesznek továbbá Pieter Brueghel flamand festő művei is. Bemutatják I. Miksa német-római császár lovagi öltözetét, továbbá Alexander McQueen brit divattervező korhű darabjait, amelyeket a londoni Viktória és Albert Múzeumból szállítottak Bécsbe.

További újdonság, hogy a vendégek születésnapjukon ingyenesen látogathatják a tárlatokat. Az egy évre érvényes belépőjegy 34 euróba (több mint tízezer forint) kerül és idén a 19 és 25 év közöttiek számára külön éves jegy vásárolható 19 euróért (csaknem hatezer forint).

Az intézmény a televízióban is népszerűsíti a múzeum gyűjteményét: a 100 mestermű (100 Meisterwerke) című, ötperces részekből álló sorozat hétfőtől látható az ORF III osztrák tévéadón.

A múzeum tárlatanyaga mostantól mobilapplikáción is elérhető KHM-stories néven, a múzeum honlapján pedig január elejétől minden héten egy műtárgy története olvasható.

Januártól augusztusig az elmúlt 125 év kiállításplakátjaiból is látható a múzeum épületében egy összeállítás.

A jubileumi év fő eseménye október 17-én lesz, ugyanis a múzeumot 1891-ben ezen a napon nyitotta meg I. Ferenc József.

A bécsi Szépművészeti Múzeumot 2015-ben ugyan kevesebben keresték fel, mint egy évvel korábban, azonban még így is a leglátogatottabb múzeum volt Bécsben tavaly: csaknem 1,38 millióan tekintették meg a kiállításait.

MTI





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play