Ferenc Józsefre emlékezik Ausztria

2016. március 30.

print

Ferenc Józsefre emlékezik Ausztria

Kiállításokkal és újonnan megjelent könyvekkel emlékeznek I. Ferenc József halálának 100. évfordulójára Ausztriában.

Kiállításokkal és újonnan megjelent könyvekkel emlékeznek I. Ferenc József halálának 100. évfordulójára Ausztriában.

 


Az Osztrák Nemzeti Könyvtárban (ÖNB) március 11-én nyílik meg egy tárlat, amely a Ferenc Józsefről szóló fotókat, grafikákat, folyóiratokat és magániratokat vonultatja fel. A kiállítás 285 tárgyból áll, ezek nagy részét még nem mutatták be nagyközönség előtt. A könyvtárban elhelyeznek majd egy tíz méter hosszú festményfalat is, amelyen Ferenc József életének különböző korszakaiból származó portrék láthatók.

Ferenc Józsefről további négy helyszínen látható kiállítás március 16-tól: a Schönbrunni kastélyban mint uralkodót és mint magánembert mutatják be, életének fontos állomásait veszik sorra, gyerekkoráról, neveltetéséről, valamint elődeiről is többet lehet megtudni.


Ferenc József uralkodói feladataiba a schönbrunni hintómúzeum (Kaiserliche Wagenburg) tárlata ad betekintést, ahol az uralkodói ceremóniák történetét is bemutatják.

 


Schönbrunni kastély


Az udvari ünnep- és mindennapokról a bécsi Bútormúzeumban (Möbel Museum), a vadászatról, a lovaglásról és a szabadidő eltöltésének hajdani formáiról az alsó-ausztriai Niederweiden kastélyában látható kiállítás. A négy kiállítást egy jeggyel -
 felnőttjegy 25, a gyerekbelépő 16 euróba kerül - ,is meg lehet tekinteni egészen november 27-ig.

 


Niederweiden kastély


Az évforduló alkalmából számos könyv is megjelent. A Winkler-Hermaden kiadó 132 oldalas kötetet jelentetett meg Ferenc József életének, politikájának, utazásainak, tudományos és művészi munkáinak eddig nem ismert képeiből és dokumentációjából, Martina Winkelhofer pedig a Haymon kiadó gondozásában megjelent kötetében Ferenc József mindennapjaiba nyújt betekintést.

 


Mostantól elektronikus formában is elérhető Friedrich Weissensteiner Nők Ferenc József életéből című munkája, amelyet 2012-ben adott ki nyomtatott formában az Amalthea. Ugyanezen kiadó gondozásában jelent meg márciusban a Schönbrunni kastély korábbi tudományos vezetőjének, Katrin Unterreinernek a könyve, amely magángyűjtemények darabjain keresztül mutatja be az uralkodó magánéletét, és szintén az Amalthea gondozta Martin Haidinger újságíró kötetét, amely humoros formában veszi végig "Ferenc József országát", az osztrák történelmet és jellemzi az osztrák mentalitást.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play