Védik Nápoly leghíresebb graffitijét

2016. április 20.

print MTI

Védik Nápoly leghíresebb graffitijét

Védelmező üveglappal fedték le a brit graffitiművész, a Banksy egyetlen ismert olaszországi művét, a nápolyi pisztolyos Madonnát.

A titokzatos graffitiművész "Madonna pisztollyal" című utcaművészeti alkotása a Szűzanyát ábrázolja pisztollyal a glóriájában. Feltételezések szerint ez egy allegória, amely a nápolyiaknak a katolikus valláshoz való ragaszkodására, valamint a maffia erős helyi jelenlétére utal.

Egy nápolyi fiatal internetes aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy az önkormányzat helyezze védelem alá a sok turistát vonzó utcaművészeti alkotást. Sikerült is összegyűjteni 16 500 aláírást, a védőüveget azonban végül nem a városi tanács helyezte el, hanem valószínűleg egy magánszemély.

Banksy egy másik, egy szentet ábrázoló nápolyi faliképét graffitizők 2010-ben összefirkálták.

Banksy sok művét megrongálták már szerte a világban, de ez egyre ritkábban fordul elő, mert az emberek kezdenek tisztában lenni a rendszerint súlyos társadalmi mondanivalót hordozó alkotások magas piaci értékével.

2014. februárjában pl. a szomszédok akadályozták meg azt, hogy valaki ellopja a Banksy brit grafikusművész által festett fal egy részét New Orleansben. Az épület tulajdonosa még pénteken felhívta a rendőrséget, hogy bejelentse, valakik megpróbálják kivésni a falból a festményt, amelyet a titokzatos brit művész a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása után, 2008-ban festett.

Az Esernyős lány néven ismert festmény egy szomorú tekintetű, esernyőt tartó lányt ábrázol, aki kinyújtja a kezét.

Banksy több New Orleans-i épületet is ellátott ikonikus figuráival a katasztrófa után, ám művei nagy része már nem található a városban: van, amit lefestettek, és van, ami megsemmisült az épület bontása során.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play