Egy éjszaka a bécsi filharmonikusokkal

2018. március 22.

Hetedhétország.hu

Egy éjszaka a bécsi filharmonikusokkal

2018. május 31-én a Schönbrunni kastélypark párját ritkító szabadtéri koncertteremmé alakul át, ekkor tartják a Bécsi Filharmonikusok hagyományos nyáréjszakai koncertjüket.

A Schönbrunni kastély gyönyörű barokk parkjában, a Schönbrunni kastély és a Neptun kút között, ekkor tartják a Bécsi Filharmonikusok hagyományos nyáréjszakai koncertjüket, amelyen az idén Valery Gergiev vezényel. Az előadás szólistája Anna Nebrenko lesz.  A belépés ingyenes!

Az 2004 óta megrendezett eseményre 100.00 látogatót várnak. A koncertet tévé közvetítésnek köszönhetően a világon több millióan élvezhetik. 


A schönbrunni Nyáréjszakai Koncertet először 2004 májusában, az Európai Unió bővítése alkalmából rendezték meg. Eredetileg egyszeri alkalomnak szánták, s helyszínül sem a Habsburgok bécsi nyári rezidenciájának parkját, hanem az osztrák-szlovák-magyar határ közelében található Schloss Hofnak, Szavoyai Jenő barokk kastélyának kertjét akarták választani. Végül a Schönbrunn palota parkjában, Bécs egyik fő turisztikai látványosságában megtartott ingyenes koncert annyira sikeresnek bizonyult, hogy a nyár eleji bécsi programkínálat egyik állandó elemévé vált.

A szervezőknek egyedül az időjárás okozhat fejfájást, rossz idő esetén egy nappal elhalasztják a rendezvényt.
  
Mivel a koncertre a belépés ingyenes, ezért előre helyet foglalni nem lehet, így érdemes időben érkezni, hogy megkaparintsuk az 1500 ülőhely egyikét. 

A program: Egy olasz éjszaka

Gioacchino Rossini, nyitán a Tell Vilmos operából

Giuseppe Verdi, nyitány a  La forza del destino operából

Giacomo Puccini, Vissi d’arte, vissi d’amore, ária a Tosca operából

Pietro Mascagni, Intermezzo a Cavalleria rusticana operából

Giuseppe Verdi, Bevonulási induló az Aida operából

Giuseppe Verdi, balettzene az  Aida operából

Pjotr Iljitsch Tschaikowsky, Nápolyi tánc a Hattyúk tava operából

Sergei Prokofjew, Montagues és Capulets Romeo und Julia balettből, Suite Nr. 2/1, op. 64b

Francesco Cilea, Io son l’umile ancella, ária Adriana Lecouvreur operából

Giacomo Puccini, Intermezzo a Manon Lescaut operából

Ruggero Leoncavallo, Stridono lassù, ária a Pagliacci operából

Az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) a nyáréjszakai koncertet a rendezvény napján élőben közvetíti egy kis időbeli eltolódással, majd ismétlésként a rá következő vasárnap.

2018. május 31., csütörtök,  21.05 óra, ORF 2, 

2018. június 3., vasárnap, 18.40 óra, ORF III

Helyszín. A Schönbrunni kastély parkjában, a Schönbrunni kastély és a Neptun kút között. A színpad a kastély előtt van felállítva, és kizárólag a Hietzinger Tor, vagy pedig a Meidlinger Tor irányából közelíthető meg. A Díszudvar (Ehrenhof) felőli főbejárat látogatók számára nem használható. 


Kapcsolódó hírek